buitenland

Duitsers moeten voedselvoorraad aanleggen vanwege terreurdreiging

22 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Duitsers kunnen worden verplicht om massaal een voedselvoorraad aan te leggen, dit in verband met de hoge terreurdreiging in het land. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat de Duitse overheid een dergelijke nationale veiligheidsstrategie wil inzetten.

In het rapport Concept voor Civiele Verdediging staat dat de Duitse bevolking verplicht wordt gesteld om een voedselvoorraad aan te maken voor tenminste tien dagen en een watervoorraad voor vijf dagen.

Burgers moeten zichzelf kunnen beschermen

Ook moeten ze zorgen voor voldoende toegang tot energie en contant geld. In het rapport staat dat in geval van nood de burgers in staat moeten zijn om zichzelf te beschermen voordat de overheid maatregelen neemt wat betreft voedsel- en watervoorziening. Duitsland is al veel langer bezig met deze nationale veiligheidsstrategie en zou voor het laatst in 2012 ter sprake zijn gekomen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze veiligheidsstrategie in een 69 pagina tellend rapport opgenomen. De woordvoerder van het ministerie zegt tegen Reuters dat het kabinet het plan woensdag zal bespreken en het diezelfde middag aan de minister voorleggen.

Duitsland bereidt zich voor op ‘levensbedreigende ontwikkelingen’

Duitsland is in hoge staat van paraatheid na de serie terreuraanslagen van de afgelopen weken en heeft al eerder aangekondigd dat het zich wil richten op nationale veiligheid en antiterrorisme. De noodzaak voor een betrouwbaar alarmsysteem, verharding van gebouwen en een uitbreiding van de capaciteiten van het gezondheidssysteem kwamen ook ter sprake.

Volgens het rapport is het uitbreken van oorlog op Duits grondgebied niet waarschijnlijk, maar kunnen levensbedreigende ontwikkelingen in de toekomst ook niet worden uitgesloten. Een gedegen voorbereiding daarop is hard nodig, aldus het ministerie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.