buitenland

Komt er nu wel of geen boerkaverbod in Duitsland?

19 augustus 2016

De Duitse CDU wil een gedeeltelijk boerkaverbod invoeren. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding moet verboden worden in onder meer het onderwijs, aan het gemeenteloket en in de rechtszaal.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dient het verbod niet de veiligheid, maar de ‘wellevendheid’. ‘We wijzen de boerka geheel af, die past niet in ons open land,’ zegt De Maizière vrijdag.

Meerdere standpunten over boerkaverbod

Afgelopen week wisselde De Maizière meermaals van standpunt over het boerkaverbod, onder meer door de scepsis van coalitiepartner SPD over het verbod. De maatregel maakte in eerste instantie deel uit van een nieuw veiligheidsprogramma, na de reeks islamitische aanslagen in Duitsland vorige maand.

Het verbod kon echter op weerstand rekenen. Hierna riepen deelstaatministers van de CDU De Maizière toch op om onderzoek te doen naar een gedeeltelijk boerkaverbod, waarbij gezichtssluiers in gebouwen van de overheid verboden zouden worden. Het gaat daarbij zowel om boerka’s (die het gehele gezicht bedekken, red.) als niqaabs (die alles bedekken behalve de ogen).

‘Boerka is in strijd met integratie’

Woensdag sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich nog uit tegen een boerkaverbod, al had zij ook haar twijfels over het kledingstuk zelf. Die hindert moslima’s in hun integratie, aldus Merkel.

Maandag kwam haar CDU-partij echter met steun voor een verbod, nadat het zo’n verbod in december nog afwees. Ook maandag was het argument dat de boerka ‘in strijd met integratie’ is. ‘We wijzen een verbod af, het past niet bij ons land,’ zei algemeen secretaris van de CDU Peter Tauber.

Het gedeeltelijke boerkaverbod is vooralsnog nog een plan dat moet worden goedgekeurd. Of De Maizière nu ook de SPD aan zijn kant krijgt is nog maar de vraag.

Enkele kopstukken van de partij lieten afgelopen week doorschemeren wel iets voor een beperkt verbod te voelen. Mogelijk komt de kwestie pas na de Bondsdagverkiezingen in het najaar van 2017 aan de orde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.