buitenland

‘IS verdreven uit strategische stad Manbij’

06 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

Koerdische en Arabische milities claimen een overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de noordelijke Syrische plaats Manbij. Het offensief op de stad, die vlakbij de grens met Turkije ligt, heeft meer dan twee maanden geduurd.

De milities, bestaande uit Koerdische en Arabische strijdkrachten, wordt gecombineerd de Syrian Democratic Forces (SDF) genoemd. De SDF kamt nu het gebied uit op zoek naar overgebleven terroristen van IS, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

Manbij was belangrijk strategisch punt voor IS

Manbij was bijna twee jaar in handen van IS, en is het zoveelste bolwerk waaruit de terreurgroep in de afgelopen maanden is verdreven. Onder meer de havenstad Sirte in Libië en Fallujah in Irak gingen Manbij voor.

Manbij is belangrijk voor de terroristen, omdat het strategisch ligt tussen de Turkse grens en Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het ‘kalifaat’. Manbij fungeerde onder meer als belangrijk transitpunt voor wapensmokkel en tevens als doorgang voor buitenlandse jihadisten.

Val ‘kalifaat’ geen reden tot vreugde

Amerikaanse bronnen zeiden eerder tegen CNN dat wanneer Manbij veroverd wordt op IS, de terroristen ‘compleet geïsoleerd’ in Raqqa zitten. Zowel de SDF als het Syrische regeringsleger van Bashar al-Assad richten hun pijlen op het IS-bolwerk.

Stukje bij beetje wordt zo het ‘kalifaat’ van IS afgebroken. Toch is dit volgens experts van de Amerikaanse FBI geen reden voor vreugde: de inlichtingendienst verwachte een ‘ongekende uittocht’ van jihadisten naar Europa en het Westen als het kalifaat definitief weggevaagd wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.