Turks leger in Syrië: geen gevechten met IS, wel met Koerden

28 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Turkse tanks in het Turks-Syrische grensgebied. Foto: EPA

Na het verdrijven van Islamitische Staat (IS) uit de Noord-Syrische stad Jarablus is het Turkse leger verder opgestoomd. Koerdische dorpen worden aangevallen, maar de Turkse regering houdt vol dat de militaire acties niet specifiek zijn bedoeld om de Koerden te verslaan.

In Jarablus bood terreurgroep IS geen weerstand tegen de Turkse tanks en gevechtsvliegtuigen: de meeste strijders zouden al zijn gevlucht voordat de Turken binnenvielen. Het Turkse leger stopte niet, maar besloot verder Syrië in te gaan, richting gebied dat in handen is van Koerdische rebellen. IS, de YPG, PKK – in de ogen van president Recep Tayyip Erdogan zijn het allemaal terroristen, ‘bloeddorstige organisaties’ die dezelfde behandeling verdienen.

Luchtaanvallen op Koerdische dorpen, veel slachtoffers
Zaterdag had voor het eerst een directe confrontatie plaats tussen het Turkse leger en de Syrische Democratische Strijdkrachten, een groep waar ook de Koerdische YPG tot behoort. Bij Turkse lucht- en artilleriebombardementen op Jub al-Kousa kwamen zeker twintig mensen om het leven, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Nog eens vijftig burgers raakten gewond. Zaterdag overleed één Turkse soldaat, de eerste bij de militaire ingreep in Syrië.

Turkije heeft de Koerden opgeroepen zich terug te trekken tot de oostelijke kant van de rivier de Eufraat, maar daar geeft niet iedereen gehoor aan. Verassend genoeg vroeg ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden de Koerden om terugtrekking, ondanks dat Amerika Koerdische rebellen heeft gesteund in het Syrische conflict.

Gerichte actie tegen Koerden? Onzin, zegt Turkse premier
Dat de Turkse militaire operatie – in eerste instantie naar buiten gebracht als een belangrijkste stap in de strijd tegen IS – vooral bedoeld was om de Koerden aan te pakken, werd door critici al verwacht. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldde vrijdag dat de verovering van de stad Manbij door de Syrische Koerden een van de aanleidingen voor de Turkse legeractie is. De Koerden in Syrië zouden door hun terreinwinst de Koerden in Oost-Turkije kunnen bijstaan in hun oproep tot autonomie.

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim is daar niets van waar. ‘Dit tijdschrift leeft op een andere planeet. Of men weet niet wat er aan de hand is, of hun doel is om leugens te verspreiden.’