#Turkije

Pijnlijk voor Amerika: Syrische Koerden luisteren niet

29 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Het was een heel duidelijke oproep van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, vorige week in Turkije. De strijders van de Syrische Koerden dienen zich terug te trekken ten oosten van de rivier de Eufraat in het noorden van Syrië.

Als dat niet gebeurt, dan dreigen deze YPG-milities de Amerikaanse steun te verliezen, dreigde hij. De Syrische Koerden zijn een erg belangrijke bondgenoot voor de Verenigde Staten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

DE EU bedelt bij Turkije, maar de Amerikanen kunnen er ook wat van. Lees het commentaar van Robbert de Witt
Robbert de Witt

Koerden blijven in Manbij

Maar vooral NAVO-lid Turkije moet te vriend worden gehouden vanwege de strategische ligging in de onrustige regio – al is het maar omdat Amerikaanse vliegtuigen mogen opstijgen van de militaire luchtmachtbasis Incirlik. Vorige week veroverden de Syrische Democratische Strijdkrachten de Noord-Syrische stad Manbij, waarvan de Koerdische YPG een onderdeel is. Maar vertrekken, dat lijkt voorlopig niet de bedoeling. Ze maken geen aanstalten Manbij te verlaten.

Integendeel: volgens bronnen bij veiligheidsdiensten in de regio graven de strijders zich in, en komen er steeds meer versterkingen aan. Vrachtwagens en busjes met wapens, uitrusting en manschappen zouden in de richting van Manbij rijden. De YPG wil het gewonnen gebied dus niet meer prijsgeven, lijkt het, De posities in het grensgebied met Turkije worden versterkt. En dat is Ankara, zacht gezegd, een doorn in het oog. De Turkse regering, die vorige week tanks Syrië instuurde, kondigde aan zich pas terug te trekken als de YPG de rechteroever van de Eufraat heeft ontruimd.

‘Opgeruimd als een kankercel’

Erdogan deed daar zondag nog eens een schepje bovenop. Turkije zal meedogenloos zijn in de strijd tegen gewapende groeperingen zoals Islamitische Staat (IS) en de Koerdische PKK, zei hij tijdens een bezoek aan Gaziantep – de stad die ruim een week geleden werd getroffen door een aanslag op een trouwfeest. Een uitzinnige menigte hoorde hem zeggen dat ‘ze zullen worden opgeruimd’

Voor de Turkse president zit er geen verschil tussen de Koerdische PKK, die ook in het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd, en de YPG. Een commandant van een met Turkije verbonden groep Syrische rebellen kondigde maandag aan dat hij en zijn bondgenoten de YPG willen verdrijven uit Manbij. Met de steun van Turkse tanks, gevechtsvliegtuigen en commando’s veroverden de rebellen eerder al de grensplaats Jarablus op IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.