Amerikaanse agent verleende steun aan IS-terroristen

03 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een IS-vlag in Irak - Foto: AFP

In Washington is een prominente politieagent gearresteerd omdat hij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou helpen. Politieagent Nicholas Young werkt voor de Metro Transit-afdeling, en zou met leden van IS hebben gebrainstormd over nieuwe manieren om in het geheim met elkaar te communiceren.

Young is inmiddels opgepakt, meldt ABC News op basis van politiebronnen in Washington. De bronnen benadrukken dat het metrosysteem in Washington nooit in gevaar is geweest.

Terroristen moesten onder de radar kunnen communiceren

De gearresteerde politieagent heeft naar verluidt verschillende technische gadgets gekocht, en was van plan ze naar terroristen van IS te sturen. Hiermee zouden zij onder de radar van de autoriteiten met elkaar kunnen communiceren.

Autoriteiten kwamen hem via de zogenoemde entrapment-methode op het spoor: terwijl Young dacht dat hij met IS-leden communiceerde, waren het in werkelijkheid agenten van het Joint Terrorism Task Force van de Amerikaanse FBI.

Undercoveronderzoek duurde een aantal jaar

Dat team was bezig met een grootschalig undercoveronderzoek naar de agent. Het verzoek om een onderzoek naar Young kwam van het politiedepartement zelf. Het onderzoek heeft een aantal jaren geduurd, aldus autoriteiten. Hij is uiteraard onmiddellijk ontslagen, aldus Metro-politiedirecteur Paul Wiedefeld.

Het is een opmerkelijk verhaal: Young was al 12 jaar in dienst van de transitpolitie. Hij werkte op het hoofdkantoor in Washington en woonde zelf in Fairfax in de Amerikaanse staat Virginia. In diezelfde staat wordt hij ook gedaagd: later op woensdag moet hij voor de rechter verschijnen in Alexandria. Hij staat terecht voor het verlenen van materiele steun aan terroristen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.