Ook burgemeester Londen valt Jeremy Corbyn genadeloos af

21 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Hier nog samen op het podium, met Khan rechts - bron:EPA

Het is nog maar eens duidelijk geworden dat het leiderschap van Labour-voorman Jeremy Corbyn tot groot ongenoegen leidt binnen de Britse sociaaldemocratische partij. De Londense burgemeester Sadiq Khan valt hem zondag in het openbaar af.

Corbyn is er niet in geslaagd om tijdens het Brexit-referendum voldoende mensen aan zich te binden, en daarom is hij ongeschikt als leider, schrijft Khan zondag in The Observer.

Khan, die in mei burgemeester van de Britse hoofdstad werd, zat samen met Corbyn in het Remain-kamp – uiteindelijk de verliezende partij, omdat de kiezer in meerderheid voor een Brexit ging. Corbyn kreeg toen al flink wat kritiek te verduren vanwege zijn weifelende optreden. Nadien zwol de onrust alleen maar aan, zeker nadat hij de kritische buitenlandwoordvoerder van Labour, Hillary Benn, ontsloeg. Intussen is er een leiderschapsstrijd ontbrandt, met Owen Smith als zijn uitdager.

Lage populariteitscijfers voor Corbyn

Hij is dan ook de kandidaat op wie Khan zijn stem zal uitbrengen. Zo kan het niet verder, vindt de Londense burgemeester. ‘Jeremy heeft al bewezen dat hij niet in staat is om een efficiënt team samen te stellen en hij is er niet in geslaagd om het vertrouwen en respect van het Britse volk te winnen,’ aldus Khan. Hij wijst erop dat Labour lijdt onder de lage populariteitscijfers van Corbyn.

‘Hij heeft het vertrouwen van 80 procent van de Labour-parlementsleden verloren. Ik vrees dat we het ons echt niet kunnen permitteren om op deze weg verder te gaan.’ Volgens Khan moet Labour van Corbyn af voordat het te laat is. De uitslag van de leiderschapsverkiezing wordt in september bekendgemaakt.

Wrevel bij de NAVO

Vorige week zorgde Corbyn nog voor opschudding. De Britse krant The Telegraph kreeg beeldmateriaal in handen waarin Corbyn, ultralinks en zelfverklaard marxist, de NAVO omschrijft als een ‘machine die olie bezorgt aan oliebedrijven’. Ook zei hij dat de NAVO moet ‘opgeven’.

Hij wil dat het transatlantisch bondgenootschap wordt opgedoekt, en zei verder dat het niet vanzelfsprekend is dat Groot-Brittannië onder zijn leiding steun geeft aan een ander NAVO-land, als dat onder vuur komt te liggen van Rusland. Wrevel bij de NAVO was het logische gevolg.