Jeremy Corbyn en Owen Smith vechten om leiderschap Labour

19 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Jeremy Corbyn (L) en Owen Smith Foto: EPA

Angela Eagle kreeg te weinig stemmen, en stopte daarom met de strijd om het leiderschap van de Britse oppositiepartij. Nu staat de nieuwe kandidaat Owen Smith recht tegenover de Marxist en huidige Labour-leider Jeremy Corbyn.

Nadat een nieuwe strijd om het leiderschap van de oppositiepartij was aangespannen tegen Corbyn, stelden Eagle en Smith zich verkiesbaar als kandidaat. Eagle, de voormalige schaduwminister van Bedrijven, Innovatie en Vaardigheden, leek eerst favoriet. Zij kreeg echter maar 63 parlementariërs en negen Labour-Europarlementariërs achter zich. Smith ontving negentig stemmen in de eerste verkiezingsronde.

Corbyn niet populair onder parlementariërs

De ontevredenheid over Corbyn in de Labour-partij kwam tot een hoogtepunt na het EU-referendum. Corbyn liet weinig van zich zien. Hij zou een ‘stiekeme Brexiteer’ zijn en daarom niet of nauwelijks campagne hebben gevoerd voor het behoud van het Britse EU-lidmaatschap. Uit onderzoek van de BBC blijkt zelfs dat zijn team de pro-EU-campagnes soms zelfs opzettelijk dwarszat.

Corbyn kreeg in september 2015 een enorme meerderheid van de Labour-leden achter zich, maar heeft zijn beloftes niet waargemaakt. Voor de Labour-conventie in september zal weer een verkiezing worden gehouden. Eagle gaf aan dat zij haar volledige steun zal geven aan Smith, om met het centrum-linkse deel van de partij de strijd aan te gaan met Corbyn.

‘Ik zal zeker mijn best doen zoveel mogelijk met Angela te werken tijdens deze strijd,’ zei Smith als reactie. ‘Ik wil dat zij mijn rechterhand wordt.’ Een groot deel van de parlementariërs wil namelijk van Corbyn af, maar de beslissing zal worden gemaakt door de leden van de partij.

Smith is grote kanshebber

Oud-aanhangers van Corbyn zullen naar verwachting sneller voor Smith kiezen als alternatief dan voor Eagle. Eagle wordt vaak bestempeld als ‘Blairite’, vanwege haar ‘relatief rechtse’ standpunten. Smith staat juist bekend als pacifistische en linkse politicus. De radicaal-linkse Corbyn zal het naar verwachting moeilijk krijgen, gezien Smith de steun heeft van de meerderheid van de partij, inclusief vrijwel het volledige schaduwkabinet.

Corbyn weigerde zelfs na een motie van wantrouwen op te stappen, dus was een nieuwe leiderschapsstrijd de enige optie voor parlementariërs die van hem af wilden. Het onafhankelijke bestuur van Labour bepaalde overigens dat Corbyn daarbij, ongeacht het aantal stemmen in de eerste ronde, op het stembiljet moest worden geplaatst.