#Brexit

Onrust Labour stijgt na wraak Corbyn op criticus

26 juni 2016

Toenemende onrust binnen gelederen van de Britse oppositiepartij Labour. Voorman Jeremy Corbyn rekent af met de kritiek die op zijn leiderschap bestaat.

Hij heeft de buitenlandwoordvoerder van Labour, Hillary Benn, vanwege zijn kritiek op zijn beleid, uit zijn schaduwkabinet gezet, melden diverse Britse media.

Harde straf of snelle deal: hoe gaat de EU op Brexit reageren? Lees meer >
2016-06-24 09:07:33 epa05387534 President of the European Parliament Martin Schulz (L), European Commission President Jean- Claude Juncker (C), European Council President Donald Tusk (R) meet for consultations of the results of Britain's EU referendum, at the EU Council building in Brussels, Belgium, 24 June 2016. Others are not identified. Media reports state that Juncker, European Coucil president Donald Tusk and European Parliament President Martin Schulz have requested Britain to draw consequences from the outcome of the EU referendum as soon as possible. EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Motie

Corbyn ontsloeg Benn nadat die het vertrouwen in hem in een telefoongesprek had opgezegd, vernamen de BBC en The Guardian van Benn zelf. Benn zou andere ministers hebben geprobeerd te overtuigen op te stappen, als Corbyn de tegen hem ingediende motie van wantrouwen zou blijven negeren. Ook andere ministers uit het schaduwkabinet stappen op, of zouden van plan zijn dat te doen. Naar verluidt gaat het zeker om de helft van het kabinet. Schaduwminister van Gezondheidszorg Heidi Alexander heeft haar conclusies al getrokken.

Corbyn legde vorige week oproepen van hooggeplaatste Lagerhuisleden om het partijleiderschap op te geven naast zich neer. Zijn partijgenoten vonden dat hij zich veel te weinig had ingespannen om een Britse uittreding uit de Europese Unie te voorkomen. Tijdens de felle campagne was de oppositieleider nauwelijks zichtbaar.

Andere partij

Benn zei tegen The Guardian dat er onder Lagerhuisleden en in het schaduwkabinet weinig fiducie meer is dat Labour de volgende verkiezingen, ‘die misschien veel vroeger komen dan verwacht’, kan winnen met Corbyn aan het roer.

Volgens uitgelekte interne peilingen zou van de mensen die vorig jaar op Labour stemden nu een derde op een andere partij stemmen. Lagerhuisleden gingen ervan uit dat Corbyn vier jaar de tijd zou hebben om het tij voor de volgende verkiezingen te keren. Zij zijn nu bang dat het maar vier maanden zijn, als er zoals wordt verwacht vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.