Labour-leider Jeremy Corbyn wekt irritatie op bij NAVO

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Jeremy Corbyn verliest ook binnen zijn eigen partij steeds meer steun - Foto: AFP

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn ligt overhoop met het militaire bondgenootschap NAVO. Volgens Corbyn moet de NAVO worden ‘opgedoekt’, en leiders van de alliantie zijn daar niet blij mee.

De Britse krant The Telegraph kreeg eerder beeldmateriaal in handen waarin Corbyn, ultralinks en zelfverklaard Marxist, de NAVO omschrijft als een ‘machine die olie bezorgt aan oliebedrijven’. Ook zei hij dat de NAVO moet ‘opgeven’ en ‘naar huis’ moet.

Voormalige NAVO-secretaris maakt zich zorgen over Corbyn

Donderdag kwam de Labour-leider, die ook binnen de eigen partij de nodige verdeeldheid zaait, onder vuur omdat hij geen antwoord wilde geven op de vraag of hij in een hypothetisch scenario als premier van Groot-Brittannië een mede-NAVO-lidstaat zou verdedigen als Rusland dat land zou binnenvallen.

Onder meer de voormalige NAVO secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen noemt de uitlatingen van Corbyn ‘extreem schadelijk’ en waarschuwt dat het publiek zijn mening ‘walgelijk’ zou vinden. Ook beschuldigt hij Corbyn ervan de Russische president Vladimir Poetin op deze manier te ‘verleiden tot agressie’ en vergeleek hij zijn standpunt met dat van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Ook kritiek vanuit eigen partij

In september 2014 uitte Corbyn zich al in soortgelijke bewoordingen en verklaarde dat volgens hem ‘1990 het eindjaar voor NAVO had moeten zijn’. ‘Waarom sluiten we de NAVO niet gewoon?’, vroeg hij zich openlijk af.

Rasmussen noemt zijn onbereidheid om expliciet te verklaren dat hij andere NAVO-leden steunt zorgwekkend. ‘Solidariteit is de raison d’être van de NAVO’, aldus Rasmussen.

Ook John Woodcok, een parlementslid van Labour, wijst de uitlatingen van Corbyn af en zegt zich ‘diep beschaamd’ te voelen. Vorige maand verklaarden de Britten dat er 500 extra troepen naar Estland worden gestuurd ter bescherming van mogelijke Russische agressie. De Baltische Staten dringen al geruime tijd aan op extra troepen.