EU hoopt op snelle Brexit met nieuwe premier

12 juli 2016Leestijd: 2 minuten
May loopt richting Downing Street 10, de officiële ambtswoning. Foto: AFP

Sneller dan verwacht heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe premier, Theresa May. De Europese Unie (EU) hoopt dat de Brexit-procedure door de aanstelling in een stroomversnelling komt.

Woensdag stapt David Cameron officieel op, die avond kan de 59-jarige May haar intrek al nemen in Downing Street 10. Ze won de interne strijd bij de conservatieven, nadat haar laatste tegenstander Andrea Leadson maandag opgaf. Eerder schatte Cameron in dat er pas in oktober een opvolger zou zijn.

May, die zelf campagne voerde voor het Britse EU-lidmaatschap, beloofde maandag om naar de wil van het volk te luisteren. ‘Brexit betekent Brexit, en we gaan er een succes van maken.’

Europa hoopt op snel handelen van May
Binnen de Europese Unie hopen politici erop dat het Britse vertrek uit de EU nu sneller kan plaatshebben. Een aantal politici van de Conservatieve Partij, zoals Michael Gove, zei eerder dat het misschien beter is om nog een tijdje te onderhandelen voor de officiële procedure wordt ingezet.

Maar, waarschuwde eurocommisaris Pierre Moscovici maandagavond, ‘hoe langer de onzekerheid duurt, hoe groter de gevolgen voor de economie, zowel voor de Britse als de Europese.’ Uit voorlopige analyses van de Europese Commissie blijkt dat het bruto binnenlands product van Groot-Britannië tussen 1 en 2,5 procent kan gaan dalen als gevolg van Brexit.

Niet iedereen wil dat de Britten meteen vertrekken
Om die ‘schade te beperken’ roept Moscovici May op om zo spoedig mogelijk artikel 50 van het Verdrag van Lissabon te activeren. Vanaf dat moment mag de procedure twee jaar duren.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel hamerde op snelheid. ‘Het Verenigd Koninkrijk moet snel duidelijk maken hoe het de relatie met de Europese Unie wil vormgeven,’ zei Merkel in Berlijn.

Niet iedereen is het eens met die houding. De president van Slowakije, het land dat momenteel voorzitter van de EU is, zei maandag dat Europa meer empathie moet tonen richting het Verenigd Koninkrijk. ‘Europeanen gedragen zich als verwende kinderen, die alles maar voor lief nemen. We moeten het nu juist rustig aan doen, de Britten niet dwingen alles snel te regelen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.