#American Dreamers

Vertrouwenskwestie: gaat Amerika Hillary ooit weer vertrouwen?

26 juli 2016

Hillary Clinton is dinsdagnacht door de Democratische partij officieel verkozen tot presidentskandidaat. Na tientallen jaren vele politieke posities te hebben bekleed, lijkt ze geknipt voor het hoogste ambt, maar een grote meerderheid van de Amerikanen vertrouwt haar totaal niet.

Vraag Amerikanen wat ze van Hillary Clinton vinden en iedereen heeft wel een mening van de politicus die al decennia lang in de spotlights staat. Het beeld dat de kiezers van haar hebben wordt steeds pessimistischer, zeker na de Republikeinse conventie van afgelopen week, waar Clinton van alle kanten werd aangevallen.

Boek: alles over de verkiezingen
ShowtimeIn deze geestige en nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verkiezingsdag. Bestellen>

Weinig Amerikanen zouden trots zijn op ‘president Clinton’
Uit de laatste peilingen blijkt dat 68 procent van Amerikanen Clinton ‘onbetrouwbaar’ en ‘niet eerlijk’ noemt. Daarmee wordt ze zelfs meer gewantrouwd dan haar tegenstrever, de uitgesproken vastgoedmagnaat Donald Trump.

Slechts iets meer dan een derde zegt trots te zijn op Clinton als de eerste vrouwelijke president. Sinds 1992, toen ze First Lady werd en een groot deel van Amerika haar nog niet kende, werd Hillary niet door zo weinig Amerikanen positief beoordeeld.

VIDEO: Wat u moet weten over Hillary Clinton

Kan haar imago nog worden hersteld?
De Clinton-campagne baalt ervan dat Hillary’s werk van de afgelopen jaren wordt overschaduwd door verhalen over haar gebrek aan empathie en het slepende e-mailschandaal. De Democratische conventie moet het uitgelezen moment zijn om haar levensverhaal nogmaals te vertellen. ‘We gaan de mensen uitleggen dat ze als president gaat doen wat ze haar hele leven al doet: vechten voor vrouwen en families,’ zegt campagnemanager John Podesta.

Onder meer collega’s uit de staat New York, waarvoor ze in de Senaat zat, zullen met anekdotes een meer persoonlijk verhaal schetsen. Zo zette Clinton zich jarenlang in voor hervormingen in het onderwijs en in de ziekenzorg.

Of het helpt om bijvoorbeeld af te komen van het e-mailschandaal, is maar de vraag. Podesta geeft toe dat de ‘reality TV-campagne’ van Donald Trump, die Clinton stelselmatig Crooked Hillary noemt, bij veel mensen aanslaat. En Hillary is zelf de eerste die toegeeft dat Amerika niet zomaar van haar gaat houden.  ‘Ik heb fouten gemaakt. Dat vertrouwen moet ik weer terugverdienen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.