Pegida-leider vraagt online hulp bij het jagen op migranten

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut
Edwin Wagensveld tijdens een Pegida-demonstratie - Foto: ANP

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse Pegida-leider Edwin Wagenveld eigenhandig op migranten jaagt in Bulgarije. Nu roept hij via sociale media zijn achterban op ook mee te doen.

Eind juni verschenen er foto’s op Facebook van Wagenveld samen met de Duitse ex-Pegida-leider Tatjana Festerling.

Zij moest eerder het veld ruimen als leider van Pegida Deutschland omdat ze uitspraken deed over het neerschieten van vluchtelingen en het oppakken van hooivorken tegen de Duitse regering.

Speuren naar illegalen

Samen met een groep gemaskerde mannen hielpen Wagenveld en Festerling naar eigen zeggen ‘vrijwillig, onbewapend en volkomen legaal’ de Bulgaarse grenspolitie en speuren ze naar illegalen rondom de Bulgaars-Turkse grens.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldde later echter dat de gemaskerde mannen met wie ze samenwerkten leden van een pro-Russische Bulgaarse militie zijn. Festerling wordt in Duitsland vervolgd voor haar activiteiten in Duitsland.

Strafrechtelijk vervolgbaar?

Het filmpje dat Wagenveld woensdag op Facebook plaatst, is volgens hemzelf een reactie op haar vervolging.


Eerder stelde de PvdA-fractie Kamervragen over Wagenveld. De PvdA wilde van minister Stef Blok (VVD), die Ronald Plasterk momenteel wegens hartklachten vervangt, weten of hij Wagenveld een uitreisverbod kan opleggen.

Daarnaast willen ze weten of ook hij strafrechtelijk vervolgd kan worden. ‘Is het deelnemen aan een zelf benoemd privéleger strafbaar?,’ vraagt de PvdA zich af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.