AfD worstelt met antisemitisme binnen de partij

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten
AfD-parlementariër Wolfgang Gedeon Foto: EPA

De partij Alternative für Deutschland (AfD) is verdeeld door een antisemitismeschandaal. Een aantal leden van de partij is boos dat de leiders Wolfgang Gedeon na zijn antisemitische opmerkingen niet hebben ontslagen.

In juni kwam aan het licht dat Gedeon in een boek heeft geschreven dat het ontkennen van de Holocaust een waardige ‘mening’ is, en in Duitsland moet kunnen. Gedeon stapte op dinsdag op, maar de onvrede in de partij blijft bestaan.

De wijzen van Sion

petry-congres2Zo wil AfD het Merkel in 2017 moeilijk maken

In het boek, genaamd Groen communisme en de dictatuur van minderheden, schrijft hij dat het fictieve antisemitische verslag Protocollen van de wijzen van Sion, wel echt is. Het nepverslag gaat over een vergadering van joodse leiders aan het einde van de negentiende eeuw, waarin deze ‘wijzen van Sion’ zogenaamd manieren bespreken om de christelijke maatschappij te vernietigen. Het boekwerk wordt vaak gebruikt door antisemitische groepen, zo ook de Palestijnse terreurbeweging Hamas.

Jörg Meuthen, de vicevoorzitter van AfD, uitte ook zijn woede over de antisemitische opmerkingen van Gedeon. Op woensdag verlieten dertien AfD-leden, inclusief Meuthen, een parlementaire vergadering uit protest tegen het besluit van de partij niet in actie te komen tegen Gedeon. ‘Ik begrijp niet hoe je hier nog aan kan twijfelen,’ aldus Meuthen. ‘Iedereen die dit leest, ziet toch dat het antisemitisch is?’

Antisemieten

Meuthen wil dan ook dat de partij een zerotolerancebeleid belooft als het gaat om antisemitisme. Ontkenning van de Holocaust is een misdaad in Duitsland en ook de partij moet zich daaraan houden, vindt een groot deel van de partijleden: ‘Wíj zijn AfD, die anderen zijn antisemieten.’

Het is niet de eerste keer dat de partij overhoop ligt door discriminerende of antisemitische opmerkingen. De oprichter van AfD, Bernd Lucke, stapte zelf op in 2015 toen hij zag dat zijn partij, onder leiding van de jonge, populaire Frauke Petry, xenofobischer en radicaler werd.