#Turkije

EU-kritiek op Turkse zuivering: ‘Lijst met arrestaties moet zijn voorbereid’

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De zuivering die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan probeert door te voeren na de staatsgreep in zijn land, stuit Europese leiders tegen de borst. Of het gevolgen heeft voor een mogelijk Turks EU-lidmaatschap, is nog onduidelijk.

Eurocommissaris Johannes Hahn zei voorafgaand aan een ingelaste top in Brussel dat de arrestaties wel heel snel na de coup werden uitgevoerd. Hahn meent dat ‘de lijst met namen (van ontslagen rechters, red.) wel moet zijn voorbereid’ en sprak zijn zorgen uit over de situatie. ‘Dit is precies wat we vreesden.’

Onduidelijk of Erdogans acties effect zullen hebben op relatie met EU
De reactie van Erdogan is wat de Europese Unie betreft ‘disproportioneel’. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders sprak zich in soortgelijke termen uit. ‘Het is van groot belang dat er geen bijltjesdag in Turkije komt.’

Eurocommissaris Hahn is verantwoordelijk voor de gesprekken over een Turks EU-lidmaatschap, maar hij wilde zich nog niet uiten over mogelijke gevolgen van de mislukte coup. Koenders zei op zijn beurt dat de leiders vandaag ook om de tafel gaan om de toekomst van de migratiedeal met Turkije te bespreken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei zondag al dat ‘de rechtsstaat in Turkije zijn werk goed moet kunnen doen. De coup is geen blanco cheque voor de heer Erdogan.’

Erdogan noemde coup ‘geschenk van god’

Daar lijkt de Turkse president anders over te denken, die de coup al een ‘geschenk van god noemde’. Binnen twee dagen pakte het regime meer dan 6.000 mensen op, veel van hen aanhangers van Fethullah Gülen. Ook werden bijna 3.000 rechters ontslagen. Erdogan beloofde om alle instituties van de staat te ‘zuiveren’ van tegenstanders.

Gülen heeft vanuit Amerika, waar hij in ballingschap verblijft, dat hij niets met de coup te maken heeft. Turkije wil dat de geestelijke wordt uitgeleverd, maar Amerika wil dat pas overwegen als er bewijzen zijn dat Gülen iets met de coup te maken had.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.