Boris Johnson stelt zich niet verkiesbaar als Britse premier

30 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Johnson was een felle campagnevoerder voor Brexit Foto: AFP

Boris Johnson stelt zich niet kandidaat voor het leiderschap van Conservatieve Partij en het Britse premierschap. In een persconferentie kondigde de oud-burgemeester van Londen aan dat hij niet aast op de baan van David Cameron.

Veel Britten en leden van de Tory-partij waren ervan overtuigd dat Johnson zich, na zijn Leave-campagne, verkiesbaar zou stellen als opvolger van Cameron. ‘Groot-Brittannië moet bloeien, groeien en op zoek naar nieuwe handelsovereenkomsten. Het land moet zijn soevereiniteit weer opzoeken. Dat zullen de taken zijn van de nieuwe leider van de Conservatieve Partij,’ zegt Johnson. ‘En dat ben ik niet.’

Teleurgesteld

Johnson wachtte tot het laatste moment met de aankondiging. Een zaal vol journalisten en fans van de oud-burgemeester luisterden vol spanning, maar werden teleurgesteld. Vandaag kondigde Michael Gove, de minister van Justitie en bondgenoot van Johnson in het Brexit-kamp, aan te strijden voor het premierschap.

Veel mensen denken dat de kandidatuur van Gove de reden is dat Johnson zich niet verkiesbaar opstelt. In Westminster, het politieke hart van Londen, doen geruchten de ronde dat Gove hoopte op een positie in het kabinet van Johnson, als deze zou worden verkozen tot premier.

Onderhandelingen

Er wordt ook gesuggereerd dat de oud-burgemeester van Londen zich richt op 2020. Hij zou zich onder het premierschap van Theresa May of Gove bezig kunnen houden met de Brexit-onderhandelingen en tijdens de komende parlementsverkiezingen het leiderschap overnemen.

Naast Gove en May stellen pensioenenminister Stephen Crabb, Andrea Leadsom en Liam Fox zich verkiesbaar. Van de kandidaten zetten alleen May en Crabb zich in voor het ‘Remain’-kamp. May kreeg nu al de steun van verschillende ‘Leave’-Tories en gaf ook aan gehoor te geven aan de stem van het volk: ‘Een Brexit betekent ook echt een Brexit’.

Leden van de Conservatieve Partij en fans van Johnson zijn in ieder geval aangedaan: veel parlementariërs uitten de afgelopen dagen publiekelijk hun steun voor de oud-burgemeester. Volgens verschillende ooggetuigen barstten een aantal personen na de persconferentie zelfs in huilen uit.