Uitgerangeerde Johnson over nasleep Brexit: ‘Hysterie’

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Johnson vindt dat de demonstranten zich laten leiden door angst - bron:AFP

De prominente ‘brexiteer’ Boris Johnson komt voor het eerst met een uitgebreide reactie, nadat hij vorige week aankondigde niet te willen strijden om het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Hij baalt van de Britse regering, die volgens hem weinig aandacht heeft voor de positieve kanten van een Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, schrijft The Telegraph. Dat is wat de meerderheid van de kiezers wil, bleek vorige week toen de uitkomst van het referendum bekend werd.

‘Mooie toekomst’

Hij vindt dat de regering alle ruimte geeft voor een soort hysterie onder de Britse bevolking. Londen faalt erin de duizenden jongeren die het afgelopen weekeinde protesteerden uit te leggen dat het land wel degelijk een ‘mooie toekomst’ voor zich heeft.

De demonstranten zouden een ‘irrationele angst’ hebben voor wat gaat komen. In plaats van ‘al dat negatieve’ zou de regering volgens Johnson moeten uitleggen hoe het land vooruit komt. Het lijkt wel of de Britten in een rouwproces zitten, vergelijkbaar met wat er na de dood van prinses Diana gebeurde, zegt Johnson.

Manipulatie

De Conservatieve politicus vindt dat de regering de publieke opinie heeft gemanipuleerd, ‘op een schaal die vergelijkbaar is met de oorlog in Irak’. ‘We moeten deze onzin zo snel mogelijk beëindigen.’ Volgens Johnson kan er niet worden gewacht met actie totdat er in september een nieuwe premier is aangesteld. ‘We hebben nu een verklaring nodig, nú.’

Voor het leiderschap van de sterk verdeelde Conservatieve partij zijn diverse personen in de race. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May – eurosceptisch, maar nooit een voorstander van een Brexit geweest – is de grote favoriet. Ook de voormalige rechterhand van Johnson in het Brexit-kamp, Michael Gove, doet mee aan de strijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.