Duitsland heeft geen boodschap aan Erdogans waarschuwing

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan wordt bejubeld door zijn aanhangers, hier in Ankara - bron:AFP

De Turkse regering wil het niet, maar Duitsland doet het toch: kritiek geven op de afgekondigde noodtoestand in Turkije na de neergeslagen coup van vrijdagavond. Deze noodtoestand moet wat betreft de Duitsers zo kort mogelijk duren.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maant Turkije tot proportionaliteit en het respecteren van de rechtsstaat.

Verzwakking van Turkije

Hij waarschuwt dat verscheuring en verzwakking van Turkije op de loer liggen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die na de afgeslagen putsch in woede is ontstoken, had woensdagavond op voorhand gezegd dat Europese landen geen recht hebben om het uitroepen van de drie maanden durende noodtoestand te bekritiseren.

Erfgenamen Atatürk hebben niet alleen het recht, maar ook de plicht om Erdogan uit zijn paleis te jagen, vindt Afshin Ellian Lees meer >
Foto www.marcobakker.com

Steinmeier trekt zich daar dus niets van aan. ‘Alleen bewijsbare betrokkenheid bij illegale daden, niet een vermoede politieke voorkeur, zouden tot actie van de overheid moeten leiden,’ aldus de Duitse minister.

‘Virus’ uit het leger verwijderen

De noodtoestand in Turkije geeft de regering drie maanden lang verregaande bevoegdheden. Zo kunnen de persvrijheid en de vrijheid van vergadering worden beperkt of helemaal buiten werking worden gesteld. Erdogan liet over zijn doel geen misverstanden bestaan. Hij gaat onder meer ‘het virus’ uit de rangen van het leger verwijderen. Duizenden militairen, volgens Ankara betrokken bij de couppoging, zijn al opgepakt.

De autoriteiten openden na de gebeurtenissen van vorige week direct de jacht op aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen, volgens de president de aanstichter van de legeractie. ‘Het is duidelijk dat het om een minderheid van de strijdkrachten gaat. Deze terroristische organisatie wilde dat een minderheid de meerderheid zijn wil zou opleggen,’ zei Erdogan gisteren in een interview met de Arabische tv-zender Al Jazeera. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen om de straten op te blijven gaan. Het gevaar is volgens hem nog niet geweken.