buitenland

Dader München ‘trots op zelfde geboortedag als Hitler’

27 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Er is meer bekend over de schutter die vrijdag negen mensen doodschoot in een winkelcentrum in München. Hij had weliswaar geen banden met extreem-rechts, maar hing wel rechts-extremistisch en racistisch gedachtegoed aan.

De achttienjarige Ali David Sonboly, die zichzelf na zijn daad van het leven beroofde, was een zoon van Iraanse ouders, en had een grondige hekel aan etnische Turken en Arabieren, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung woensdag.

Zelfde geboortedag als Hitler

Sonboly was trots een ‘ariër’ te zijn- een term die de nazi’s bezigden voor het in hun ogen superieure Duitse ‘ras’. Hij zou tevens erg ingenomen zijn geweest met het feit dat hij op dezelfde dag was geboren als Adolf Hitler, te weten op 20 april. Dat blijkt volgens de Duitse krant uit (voorlopig) onderzoek naar de moordpartij.

Op zaterdag overheerste de opluchting, want geen IS: ‘De schutter in München was een doorgedraaide Duitser – van Iraanse komaf – met een fascinatie voor massaschietpartijen’…lees verder >
welkomst

De Iraans-Duitse dader was volgens ingewijden vaak boos en ontevreden. Een voormalig klasgenootje van de schutter zei eerder deze week: ‘Tijdens een ruzie, zei hij dat hij een massamoord wilde plegen. Hij schreeuwde: ‘Ik zal jullie allemaal doden.’”. Hij lijkt het specifiek gemunt te hebben op leeftijdsgenoten, aangezien de meeste slachtoffers tiener waren. Sonboly had een obsessie met school shootings.

Geweld in Zuid-Duitsland

Hij verheerlijkte een bloedbad dat werd aangericht in 2009 op een school in Winnenden, waar een 17-jarige scholier vijftien mensen doodschoot. Sonboly zou zijn daad een jaar van tevoren hebben gepland. Zo zou de schutter de moordpartij met opzet precies vijf jaar na de massamoord van de Noorse terrorist Anders Breivik hebben verricht.

Zuid-Duitsland is deze maand tevens opgeschrikt door een geweldpleger die bij Würzburg treinpassagiers met een bijl en een mes aanviel uit naam van Islamitische Staat (IS), een bloedig geëindigd relatiedrama in Reutlingen en een zelfmoordaanslag in Ansbach. De zelfmoordaanslag in deze stad was het werk van een radicale moslim, die banden had met IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.