buitenland

Had dader München het gemunt op klasgenoten?

24 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse politie onderzoekt of de schutter die in München negen mensen doodde, expres op kinderen richten. De ‘depressieve, eenzame’ dader zou zijn klasgenootjes hebben bedreigd.

Volgens Duitse en internationale Media bestaat het grootste deel van de slachtoffers uit kinderen. De 18-jarige Iraans-Duitse dader, Ali David Sonboly, was volgens ingewijden vaak boos en ontevreden. Een voormalig klasgenootje van de schutter zegt: ‘Tijdens een ruzie, zei hij dat hij een massamoord wilde plegen. Hij schreeuwde: ‘Ik zal jullie allemaal doden.’”.

Onderzoek naar gerichte aanslag

De Britse nieuwszender Sky News meldt dat de politie onderzoekt of Sonboly het inderdaad had gemunt op leeftijdsgenoten. Het is vooralsnog onduidelijk of het een wraakactie was. Hij zou zijn leeftijdsgenoten ook naar het winkelcentrum hebben gelokt. Voorafgaand aan de schietpartij had de dader een nep Facebook-account gemaakt.

Sonboly zou via het account onder de naam Selima Akim op Facebook aanbiedingen hebben gedaan van gratis menu’s bij McDonalds om zo mensen naar het fastfoodrestaurant te lokken. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat de schutter was geobsedeerd met eerdere massa-moordpartijen.

Police evacuates people from the shopping mall in Munich on July 22, 2016 following a shootings earlier. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP PHOTO / STRDit is wat we (niet) weten over aanslag München

Verband met Anders Breivik

Zo zou de schutter de moordpartij met opzet precies vijf jaar na de massamoord van de Noorse terrorist Anders Breivik hebben verricht. De extreemrechtse Breivik vermoordde 77 mensen in Oslo en het Noorse eiland Utøya. Sonboly zou echter geen politiek motief hebben.

Een andere reden dat Sonboly ervan wordt verdacht het op leeftijdsgenoten te hebben gemunt, is zijn vermeende obsessie met school shootings. Hij verheerlijkte een bloedbad dat werd aangericht in 2009 op een school in Winnenden. Een 17-jarige scholier schoot daar vijftien mensen dood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.