buitenland

Politie: Dader München was ‘geobsedeerd’ door moordpartijen

23 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De Iraans-Duitse schutter die gisteren in het winkelcentrum Olympia in München een bloedbad aanrichtte heeft volgens de Duitse politie geen banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Wat zijn daadwerkelijke motieven waren, blijft tot nog toe speculatie.

Bij de schietpartij werden 9 mensen gedood, onder wie de schutter zelf,  en raakten 27 mensen gewond. Drie van hen verkeren nog in levensgevaar. De 18-jarige dader had zowel een Duits als een Iraans paspoort.

De Duitse politie legt een directe link met het bloedbad dat Anders Brevik in 2011, vrijdag precies vijf jaar geleden, aanrichtte.

‘Dat verband ligt voor de hand’, aldus het hoofd van de politie Hubertus Andrae. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de schutter van München ‘geobsedeerd’ was met eerdere massa-moordpartijen zoals die op het eilandje Utøya en in Oslo, maar dat hij geen politiek motief had.

Volgens de Britse krant The Telegraph had de dader een nep Facebook-account aangemaakt voorafgaand aan de moordpartij. De dader zou Ali Sonboly heten. Hij zou via een nep-account onder de naam Selima Akim op Facebook aanbiedingen hebben gedaan van gratis menu’s bij McDonalds om zo mensen daar naartoe te lokken.

Verheerlijking van geweld

Onder de doden zijn drie Kosovaren. De jongen was geen asielzoeker, en is volgens Duitse media in München geboren. Hij woonde met zijn ouders in de aan het centrum grenzende wijk Maxvorstadt, een relatief welvarende buurt waar ook de universiteit van München zit. Ook was de dader geen bekende van de politie.

Het Duitse persbureau DPA meldt wel dat de dader een eerder bloedblad in 2009 op een school in Winnenden, een klassieke school shooting, verheerlijkte. Daar schoot een 17-jarige jongen vijftien mensen dood.

Problemen op school

De schutter in München, wiens identiteit de politie niet wil vrijgeven op gronden van privacy, zou problemen hebben gehad op school. Het is een ‘klassiek geweldsincident’, aldus de Duitse politie.

De dader had problemen op school en zou aan depressie hebben geleden. Hij had volgens de politie een duidelijke belangstelling voor geweldsincidenten. Bij huiszoeking is een boek over eerdere geweldsdelicten gevonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.