#American Dreamers

Cruz uitgejouwd: geen steun voor Trump

21 juli 2016

De Amerikaanse senator Ted Cruz werd woensdag uitgejouwd op de Republikeinse Nationale Conventie. De conservatief noemde presidentskandidaat maar Donald Trump één keer in zijn speech en uitte niet eens zijn ultieme steun voor de vastgoedmagnaat.

De toespraak ging vooral over Cruz zelf. De Republikeinse Partij had zich eindelijk verenigd en achter Trump geschaard. Dat ging voor Cruz, die tweede werd na de zakenman bij de voorverkiezingen, echter niet op. Vanuit de zaal kwam veel boegeroep en de senator werd uitgefloten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Publiek was woedend om ‘lege’ speech

‘Blijf alsjeblieft niet thuis  in november. Sta op voor jezelf, spreek je uit en stem volgens je geweten. Stem voor kandidaten hoger en lager op het stembiljet en stem voor de persoon die jij vertrouwt met de verantwoordelijkheid onze vrijheid te verdedigen en trouw te blijven aan onze grondwet.’

Cruz keurde wel het plan van Trump, om een muur te bouwen op de Amerikaanse grens met Mexico, goed. Dat was volgens het pro-Trump-publiek echter niet genoeg. ‘Wij willen Trump!’ riepen de Republikeinen. Heidi Cruz, de vrouw van de senator, moest zelfs onder begeleiding in veiligheid worden gebracht toen zij de conventie probeerde te verlaten.

Cruz gebruikt Never Trump-motto

Republikeinen uitten zich vooral boos over de opmerking van Cruz dat Amerikanen ‘volgens hun geweten’ moeten stemmen. Dat was het motto van de Republikeinse Never Trump-beweging, die voor een andere kandidaat pleitte. Zelf zei Trump op Twitter: ‘Wauw, Cruz uitgejouwd van het podium, hield zich niet aan zijn belofte. Ik had de toespraak twee uur geleden nog gelezen, maar liet hem toch spreken. No big deal!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Cruz gooide met zijn speech wel roet in het eten voor de Republikeinen die tijdens de conventie in Cleveland alles op alles zette om zo verenigd mogelijk over te komen. De controversiële Trump zorgde voor een unieke voorverkiezing, die de Republikeinen opsplitste in twee kampen. Maar na de toespraken van Trumps ‘running mate’ Mike Pence en de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, wekte de partij de indruk als een blok achter Trump te staan.

03YA9_main_349x349_1Boek: Showtime, alles over de verkiezingen
In deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verkiezingsdag Bestellen>

Hoewel de toeschouwers tijdens de conventie eensgezind waren, ontbrak een groot aantal Republikeinse kopstukken. Voormalige presidentskandidaten John McCain en Mitt Romney, en voormalige tegenstanders van Trump, Marco Rubio en Jeb Bush, zijn maar een paar van de namen die niet op de Conventie-lijst staan.

Een ingewijde Republikein zegt overigens dat Cruz tijdens de volgende verkiezingen in 2020 zich weer verkiesbaar zal stellen. ‘Als Trump wint, kan je er gif op innemen dat Cruz ook voor het presidentschap gaat,’ aldus de bron tegen Yahoo.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.