buitenland

Hoogspanning: Rusland weigert nieuwe gesprekken met NAVO

23 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De spanningen tussen het Westen en Rusland nemen verder toe, nu Rusland een geplande vergadering van de NAVO-Rusland-raad heeft afgezegd. Het overleg had een belangrijke voorbode moeten zijn van de NAVO-top
die begin volgende maand in Warschau plaats zal hebben.

Rusland mijdt het overleg, zeggen diplomatieke bronnen tegen de Duitse krant Die Welt, omdat de Russische leider Vladimir Poetin eerst wil afwachten met welke plannen de NAVO in Warschau zal komen. In Polen zal namelijk worden besloten of de alliantie duizenden extra militairen naar de Europese oostflank, aan de grens met Rusland, zal sturen.

Daarnaast heeft de Russische leider zijn bedenkingen bij de onderwerpen die Rusland en de NAVO zouden bespreken. De NAVO zou willen inzetten op meer transparantie rondom militaire oefeningen van beide partijen.

Agressie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier probeerde de afgelopen weken Rusland en het Westen juist dichter bij elkaar te brengen. Steinmeier liet zich ontvallen best de EU-sancties tegen het land te willen opheffen als er beter kan worden samengewerkt met de Russen, onder meer in Syrië.

Maar volgens Poetin gebeurt dat niet op de goede manier: ‘In plaats van de dialoog op te zoeken, maakt de NAVO steeds vaker gebruik van agressieve retoriek en nemen de grimmige, militaire handelingen aan onze grens alleen maar toe,’ zei Poetin woensdag in het Russische parlement.

De Russische president doelt daarmee onder andere op de NAVO-oefening met 31.000 militairen die eerder deze maand in de Baltische Staten werd gehouden. De Russische overheid reageerde hierop met een inspectie van de paraatheid van de eigen krijgsmacht.

Versterking

Maar volgens Ben Hodges, commandant van de Amerikaanse grondtroepen in Europa, is militaire versterking aan de Russische grens hard nodig. ‘Rusland kan de Baltische Staten sneller binnenvallen dan wij er zijn om ze te verdedigen,’ zei Hodges woensdagmiddag tegenover het Duitse tijdschrift Die Zeit.

Hodges haalde een conclusie van militair-analisten aan, die stelden dat het Russische leger binnen zestig uur de Baltische hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius kan veroveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.