Merkels minister Steinmeier denkt anders over Rusland

19 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Steinmeier (l) wil een andere benadering van Rusland - bron:AFP

De SPD ging al zijn eigen weg in het migratievraagstuk, en nu lijken er ook steeds meer scheurtjes te ontstaan in het buitenlandbeleid van het kabinet van bondskanselier Angela Merkel. De sociaaldemocratische coalitiepartner wil Rusland tegemoet komen.

De Europese Unie (EU) doet er goed aan om de sancties tegen Rusland langzaamaan op te heffen, als er ‘substantiële vooruitgang’ wordt geboekt in het vredesproces in Oekraïne. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zondag volgens persbureau Reuters. Ik ben ‘geen verdediger van het Kremlin’, zei Steinmeier, maar hij vindt wel dat er nu eenmaal moet worden samengewerkt met de Russen. Bijvoorbeeld om de oorlog in Syrië eindelijk te stoppen.

Waarom Vladimir Poetin niet per se de vijand van het Westen is. Lees dit artikel nog eens terug
poetinnn

Verlengd

Het CDU/CSU en de SPD hebben duidelijk een andere visie wat betreft de omgang met Vladimir Poetins Rusland. Buitenlandchef Steinmeier staat een meer verzoenende lijn voor. Merkel houdt vast aan haar strikte sanctiebeleid: er kan pas sprake zijn van een einde van de strafmaatregelen als het Kremlin volledig meewerkt aan het vredesprogramma in Oost-Oekraïne – en dus niet gedeeltelijk.

Vrijdag kondigde de EU opnieuw een verlenging van de sancties aan, al gaan er intussen ook steeds meer stemmen op om hier gaandeweg wat soepeler mee om te gaan. Maar er is ook flinke druk van de Amerikanen. Washington wil de maatregelen tegen Rusland aanhouden. De NAVO voert momenteel uitgebreide oefeningen uit in Oost-Europa.

Anakonda-2016, zoals de jaarlijkse Saber Strike-oefening van de Verenigde Staten en verschillende NAVO-landen dit jaar heet, bestaat uit ongeveer 31.000 militairen, en heeft plaats in de Baltische staten en Polen. Met deze oefening test de NAVO de mogelijkheid om over te gaan op een gezamenlijke militaire actie, als de situatie daarom vraagt.

Spanning

Tot onvrede van dezelfde Steinmeier. Hij vindt dat het transatlantisch bondgenootschap de spanningen alleen maar aanwakkert. ‘Laten we nu niet door wapengekletter en oorlogstaal de spanningen doen oplopen, zei Steinmeier in een interview met Bild am Sonntag. ‘De symbolische parades aan de oostgrens leiden niet tot meer veiligheid, integendeel. We moeten juist de dialoog zoeken met Rusland en de samenwerking verbeteren.’ Rusland ziet de aanwezigheid van al die militairen als een bedreiging, en kondigde al tegenmaatregelen aan.

De relatie tussen de EU en Rusland lijkt intussen wat beter te worden. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker was aanwezig op een internationaal forum over economie in Sint Petersburg – een unicum sinds 2014, toen de EU de eerste sancties instelde vanwege de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim.