Wat doet Rusland in reactie op NAVO?

07 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De Russen maken zich zorgen over de naderende NAVO-aanwezigheid bij de eigen grenzen - Foto: AFP

Rusland werkt aan de bouw van een militaire basis vlakbij de grens met Oekraïne. De Russen vrezen voor de naderende NAVO-aanwezigheid bij de eigen grenzen.

De nieuwe legerbasis zou daar een stap tegen zijn en ligt op ongeveer 50 kilometer van de Oekraïense grens bij het stadje Klintsy, meldt persbureau Reuters.

Vrachtwagenchauffeurs

Het kleine stadje wordt normaliter veel gebruikt door vrachtwagenchauffeurs die tussen Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland pendelen. Volgens raadslid Oleg Kletny van de gemeente Klintsy beweert echter dat er nu een Russische basis wordt gebouwd. Volgens hem zouden inmiddels al 240 soldaten daar zijn gearriveerd.

Lees ook Oud-generaal waarschuwt voor oorlog tussen Rusland en het Westen2016-05-09 07:13:39 Russian President Vladimir Putin (L) and Defence Minister Sergei Shoigu attend the Victory Day military parade at Red Square in Moscow on May 9, 2016. Russia marks the 71st anniversary of the Soviet Union's victory over Nazi Germany in World War II. / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

De NAVO voert steeds meer militaire oefeningen uit in oostelijke richting. Ook wordt de aanwezigheid uitgebreid naar steeds oostelijker liggende gebieden. Met de uitbreiding van de Russische bases, zou Rusland de uitbreiding van NAVO-aanwezigheid willen tegenwerken. Rusland en de NAVO delen grenzen bij de Oostzee. Vandaar dat ook de Baltische Staten zo’n belangrijk knelpunt vormen.

Uitbreiding

Het Russische ministerie heeft nog niet formeel bevestigd dat er troepen naar Klintsy worden gestuurd. Maandag dreigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov echter nog dat er ‘maatregelen’ zullen volgen als de uitbreiding wordt voortgezet.

Finland kreeg een waarschuwing van Lavrov. Het land, zelf geen lid van de NAVO, bood de alliantie grondgebied aan om de jaarlijkse Baltops-training uit te voeren. Het was de eerste keer dat de militaire alliantie een dergelijke oefening uitvoerde in Finland.

Lavrov herhaalde maandag dat Rusland ‘geen bedreigingen ziet in de Baltische regio’ die rechtvaardigen dat daar steeds meer militaire activiteit komt.

De NAVO zelf geeft aan te reageren op de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne. Beide kanten zeggen daarmee te reageren op de ander. Rusland en de NAVO staan op verschillende fronten op gespannen voet, onder meer over Oost-Europa. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn in 2004 bij de NAVO gekomen, en hebben een hogere aanwezigheid in de alliantie aangevraagd. De landen maken zich zorgen over een mogelijke dreiging vanuit Rusland, na de annexatie van de Krim in 2014.

Rusland ontkent dat er plannen bestaan om de Baltische staten aan te vallen, maar beschuldigen de landen wel van ‘Russofobische’ sentimenten. Ook zouden de Baltische landen volgens Rusland de NAVO steeds meer in de richting van een ‘anti-Rusland agenda’ duwen.