Rusland waarschuwt ook Finnen om NAVO-activiteit in Oostzee

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De NAVO voert elk jaar de Baltops-oefeningen uit - Foto: AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zijn Finse collega Timo Soini gewaarschuwd om de oplopende NAVO-activiteit in de Baltische regio. Lavrov zegt ‘maatregelen’ te nemen als Finland doorgaat met het huisvesten van de NAVO.

Helsinki liet de NAVO voor het eerst oefeningen uitvoeren op Fins grondgebied, iets wat Rusland tegen de haren instrijkt.

Finland is geen lid van het NAVO-bondgenootschap. Lavrov sprak maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Soini in Moskou. Op  maandag voerde de NAVO tevens voor het eerst de jaarlijkse ‘Baltops’-oefening uit in Finland.

Capaciteit

‘Wij zijn open over onze negatieve houding ten opzichte van de expansie van de militaire infrastructuur van de NAVO,’ zei Lavrov. Rusland hekelt al geruime tijd het feit dat de NAVO steeds dichter bij de Russische landsgrenzen komt.

Volgens Elsevier Arendo Joustra: ‘Europa moet zich bewapenen tegen Poetin’Arendo Joustra

Lavrov herhaalde dat Rusland ‘geen bedreigingen ziet in de Baltische regio’ die rechtvaardigen dat daar steeds meer militaire activiteit komt. Soini reageerde op Lavrov door te zeggen dat de oefeningen tegen niemand in het bijzonder zijn gericht, en dat ze de militaire capaciteit van Finland ten goede komen. ‘Onze prioriteit is onze veiligheid, er zijn geen andere doelen van onze zijde,’ aldus Soini.

De Britse generaal Sir Alexander Richard Shireff, die tussen 2011 en 2014 een van de belangrijkste leiders van NAVO was, noemde een Russische aanval op de Baltische staten eerder echter ‘een serieuze mogelijkheid’ en waarschuwde de NAVO voor de mogelijkheid van oorlog tussen Rusland en het westen.

Dreiging

Rusland en de NAVO staan op verschillende fronten op gespannen voet, onder meer over Oost-Europa. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn in 2004 bij de NAVO gekomen, en hebben een hogere aanwezigheid in de alliantie aangevraagd. De landen maken zich zorgen over een mogelijke dreiging vanuit Rusland, na de annexatie van de Krim in 2014.

Rusland ontkent dat er plannen bestaan om de Baltische staten aan te vallen, maar beschuldigen de landen wel van ‘Russofobische’ sentimenten. Ook zouden de Baltische landen volgens Rusland de NAVO steeds meer in de richting van een ‘anti-Rusland agenda’ duwen.

‘We raken inmiddels gewend aan de beledigingen van het Pentagon over ons zogenaamde onprofessionele gedrag, wanneer onze gevechtsvliegtuigen Amerikaanse spionnen onderscheppen bij de Russische grens,’ verklaarde het Russische ministerie van Defensie twee weken geleden, toen Rusland een Amerikaans verkeervliegtuig boven de Oostzee trachtte te onderscheppen. Het was het meest recente incident tussen Rusland en de NAVO in de regio.