buitenland

Spanning Rusland-VS stijgt door confrontatie bij Oostzee

30 april 2016

Rusland deed zaterdag een verdedigende verklaring uit over een gevechtsvliegtuig dat vrijdag naar de Oostzee, vlakbij de Baltische staten, werd gestuurd om een Amerikaans vliegtuig te onderscheppen. Rusland stuurde het vliegtuig erheen omdat daar het Amerikaanse verkeersvliegtuig vloog, dat zijn transponder had uitgezet.

De transponder is nodig om vliegtuigen te identificeren. ‘Alle Russische vluchten worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale reguleringen over het gebruik van het luchtruim,’ meldde het Russische ministerie van Defensie zaterdag.

Manoeuvre

Het Amerikaanse vliegtuig behoort tot de luchtmacht en zou daar een routinevlucht hebben gemaakt. Volgens een woordvoerder van het Pentagon hebben de Russen het vliegtuig op een ‘onveilige en onprofessionele manier’ onderschept. Het Russische vliegtuig kwam op ongeveer 30 meter afstand van het Amerikaanse, en maakte een ‘barrel roll’, een manoeuvre waarbij een vliegtuig spiraalvormig door de lucht vliegt.

Volgens Rusland had de Amerikaanse luchtmacht twee opties gehad: ‘niet te dicht bij onze grenzen vliegen, of de transponder aanzetten die wij nodig hebben voor identificatie van het luchtvaartuig’.

Volgens Elsevier Arendo Joustra: ‘Europa, bewapen je tegen Poetin voordat het te laat is’Arendo Joustra

‘Russofoob’

Rusland en Amerika staan op verschillende fronten op gespannen voet, onder meer over Oost-Europa. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn in 2004 bij de NAVO gekomen, en hebben een hogere aanwezigheid in de alliantie aangevraagd. De landen maken zich zorgen over een mogelijke dreiging vanuit Rusland, na de annexatie van de Krim in 2014.

Rusland ontkent dat er plannen bestaan om de Baltische staten aan te vallen, maar beschuldigen de landen wel van ‘Russofobische’ sentimenten. Ook zouden de Baltische landen volgens Rusland de NAVO steeds meer in de richting van een ‘anti-Rusland agenda’ duwen. ‘We raken inmiddels gewend aan de beledigingen van het Pentagon over ons zogenaamde onprofessionele gedrag, wanneer onze gevechtsvliegtuigen Amerikaanse spionnen onderscheppen bij de Russische grens,’ aldus het Russische ministerie van Defensie.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.