buitenland

Rivaliteit tussen bondgenoten van Amerika dreigt strijd tegen IS te dwarsbomen

22 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Er dreigt een escalatie tussen verschillende Syrische strijdkrachten die door de Verenigde Staten gesteund worden. Hiermee komt de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in het geding.

‘De verdeeldheid onder ons wordt steeds dieper,’ zegt woordvoerder Jabha Shamiya van het Vrije Syrische Leger (FSA) tegen persbureau Reuters. ‘Als er niet snel een politieke oplossing komt, dreigt een escalatie’.

Raket

Hiermee doelt hij op een groeiende strijd tussen de FSA en de Koerdische YPG-militie, beiden bondgenoten van Amerika en vijanden van IS. De groepen hebben onderling echter ook geschillen, wat nu de strijd tegen IS in de weg dreigt te komen zitten.

Twee weken geleden vuurde een van de FSA-groepen een raket in de richting van een positie van de een YPG-positie, iets wat uiteraard niet in goede toonaarden viel bij de Koerden. Die   beweren dat de raket in kwestie afkomstig is van de Amerikanen.

De twee groepen hebben beduidend andere prioriteiten in het conflict. De FSA, dat uit verschillende subgroepen bestaat, wil de Syrische president Bashar al-Assad zien verdwijnen, terwijl de YPG vooral grondgebied wil winnen in het noorden van Syrië. Daarnaast beschuldigen beide kanten elkaar van het heulen met de vijand. De FSA heeft een overwegend Arabisch karakter, terwijl de YPG er is om de Koerdische minderheid te verdedigen.

Volgens Redur Xelil, woordvoerder van de YPG, is de Koerdische strijdkracht er niet op uit om het gevecht aan te gaan met de groepen binnen de FSA. Hij voegde er wel aan toe: ‘als ze uit zijn op oorlog, dan gaan ze die zeker verliezen’.

Vertrouwen

De YPG geeft verder aan dat het, ondanks de winsten die tegen IS zijn geboekt, niet in staat is om ‘ Arabische regio’s’ te stabiliseren. Ze trekken zelf de vergelijking met sjiitische milities in Irak die tegen IS strijden, maar tegelijkertijd niet vertrouwd worden door de soennitische bevolking.

Een extra complicerende factor bij de rivaliteit tussen de YPG en de FSA is dat ook Rusland in hetzelfde gebied, het noordwesten van Syrië vooral rondom Aleppo, bombardeert maar dan ten faveure van Assad.

De Amerikanen zeggen zich bewust te zijn van de conflicten tussen de  verschillende bondgenoten. Vorig jaar oktober werd de groep The Syrian Democratic Forces (SDF) gevormd, waar de afgelopen tijd steeds meer Arabieren in worden opgenomen, onder wie burgers uit de stad Manbij, vlakbij de Turkse grens. Op die stad is een offensief gaande, geleid door de Amerikanen. De SDF voeren ook op het IS-bolwerk Raqqa een offensief uit.

De Koerdische YPG steunt de SDF ook, maar is niet per se blij met de ‘diversificatie’ van de groep. Een andere reden waarom de Amerikanen meer Arabische strijders toelaten in de SDF, is om Turkije te paaien. Dat land wil voorkomen dat de YPG nog verdere invloed krijgt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.