buitenland

Rusland roept Amerika op: werk toch met ons samen in Syrië

20 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Als het aan Rusland ligt, gaan de luchtmachten van Amerika en Rusland in het vervolg samen missies uitvoeren boven Syrië. De Amerikanen zouden niet geheel onwelwillend tegenover het voorstel staan.

De Russische minister van Defensie, Sergey Shoigu, zei vrijdag dat Rusland bereid is om vanaf volgende week luchtaanvallen boven Syrië gezamenlijk te plannen en uit te voeren met de internationale coalitie die onder leiding staat van de Verenigde Staten. Daartoe behoort ook Nederland.

Terreurorganisaties Islamitische Staat (IS) en Jahbat al-Nusra moeten de belangrijkste doelwitten zijn, alsmede andere partijen die zich niet aan de wapenstilstand in het land willen houden. Volgens het Russische persbureau TASS zijn Rusland en Amerika gesprekken begonnen om de samenwerking daadwerkelijk op te zetten.

Tegengestelde belangen
De uitnodiging van de Russen is opvallend, omdat de twee landen tegenovergestelde belangen hebben in het door oorlog verwoeste Syrië. Vladimir Poetin steunt de Syrische president Bashar al-Assad en weigert te praten over een vertrek van de president. Amerika zegt juist dat het opstappen van Assad essentieel is om langdurige vrede te bereiken.

Rol van Assad blijft gesprekken Amerika en Rusland beheersen

In februari kwamen de strijdende partijen, met uitzondering van IS en al-Nusra, tot een wapenstilstand. De afgelopen tijd is het geweld weer opgelaaid, waarbij Assad erin slaagde verschillende plaatsen te heroveren. Volgens de VN pleegde het regime daarbij ‘een bewuste oorlogsmisdaad’, door een vluchtelingenkamp in Idlib te bombarderen.

Dreigement
Het voorstel van de Russen om samen te werken, bevat ook een dreigement. Shoigu waarschuwde dat ze, als Amerika en Rusland er niet uitkomen, vanaf komende week ‘het recht hebben om luchtaanvallen uit te voeren op alle terroristische organisaties die zich niet aan de wapenstilstand houden’. De twee coalities hebben andere ideeën over wie ‘terroristen’ zijn en wie niet.

Lees ook: Syrië ontkent gruwelijke aanval op vluchtelingenkamp2016-05-05 00:00:00 An image grab taken from AFPTV shows a Syrian man looking at the destruction at a camp for displaced people near the town of Sarmada in Syria's Idblib province, near the border with Turkey, following an air strike on May 5, 2016. Women and children were reported to be among the 28 civilians killed in the raids near the Turkish border, which left 50 others wounded. The strikes in Idlib province, which is controlled by Syria's Al-Qaeda affiliate Al-Nusra Front and rebel allies, came as a 48-hour ceasefire took hold in the battleground city of Aleppo to the east. / AFP PHOTO / AFPTV / STRINGER

Amerika en Rusland zeggen ondertussen wel allebei voorstander te zijn van VN-vredesgesprekken in Genève, maar dat diplomatieke overleg heeft deze week weinig resultaten opgeleverd. Eerste doel is om een nieuwe langdurige wapenstilstand overeen te komen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.