Amerika negeert Turkije met nieuw front tegen IS

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Een strijder van de YPG-milities - bron:AFP

De Verenigde Staten hebben een groot offensief gelanceerd tegen Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië, bij de grens met Turkije. Dat gebeurt in samenwerking met Koerdische milities, tot grote onvrede van Ankara.

Maar daar trekken de Amerikanen zich niets van aan. ‘We voeren samen met Turkije de strijd tegen IS, maar we blijven ook de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) steunen, ‘ zegt woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken John Kirby.

Voet aan de grond

De SDF bestaat zowel uit Arabische als Koerdische milities. Turkije is fel gekant tegen deelname van Koerden aan deze brede coalitie. De regering van president Recep Tayyip Erdogan ziet deze milities als verlengstuk van de terreurbeweging PKK, en wil voorkomen dat ze vaster voet aan de grond krijgen in het grensgebied. Een soort zelfstandige status moet hoe dan ook worden voorkomen.

Maar de Verenigde Staten zien onder meer de Koerdische militanten als essentieel in de campagne tegen IS. De luchtmacht steunt de duizenden lokale troepen op de grond met flinke bombardementen. De gevechten concentreren zich ten noorden van Manbij. Deze stad ligt op een belangrijke route die wordt gebruikt door buitenlandse jihadisten, komende uit Turkije. Als Manbij wordt heroverd op IS, schrijft The Washington Post, dan is deze route afgesneden. Een groot probleem voor het zelfverklaarde kalifaat en voor IS-‘hoofdstad’ Raqqa, dat dan steeds verder in het nauw komt. Op dit moment zouden de troepen Manbij al op zo’n 10 kilometer zijn genaderd.

Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt ‘kalifaat’ weggevaagd? Lees meer >

In het harnas

Maar met het nieuwe front dreigen de Amerikanen NAVO-bondgenoot Turkije (verder) in het harnas te jagen, ook al wordt benadrukt dat Turkije een ‘sleutelpositie’ inneemt in de strijd tegen de moslimextremisten en dat zij een sterke, trouwe bondgenoot zijn.

Turkije zegt dat het simpelweg onmogelijk is om steun te verlenen, omdat de desbetreffende regio maar 40 kilometer verwijderd is van de grens. En ook ‘politiek’ is het uitgesloten om hulp te verlenen aan de Syrische Koerden, zegt een Turkse militaire bron tegen persbureau Reuters. Maar volgens dezelfde militaire bronnen zou de Turkse luchtmacht de afgelopen dagen IS-stellingen in hetzelfde gebied hebben gebombardeerd.