Politie Orlando heeft alle energie nodig voor identificatie slachtoffers

13 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De politie roept inwoners van Orlando op even geen nachtwaken te houden - Foto: AFP

Veel nabestaanden verkeren nog in diepe onzekerheid. Nog lang niet alle slachtoffers van de terreuraanslag op de gay club Pulse in Orlando zijn geïdentificeerd, maar langzaam druppelen de eerste namen binnen.

Zondagavond richtte de politie van Orlando een speciale webpagina op waarop de namen van de slachtoffers worden gepubliceerd van de massale schietpartij.

Propaganda

In de nacht van zaterdag op zondag richtte de 29-jarige Omar Mateen, geboren in New York uit Afghaanse ouders, een bloedbad aan in de gay club Pulse in het centrum van Orlando.

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘Aanslag in Orlando heeft alles te maken met de islam’Foto www.marcobakker.com

De aanslag werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), al bestaat er gerede twijfel of er echt een wederzijdse band is tussen Mateen en IS of dat de terreurgroep de aanslag nu alleen voor propaganda-doeleinden gebruikt. Wel zou hij voordat hij zijn terreurdaad pleegde, trouw hebben gezworen aan IS.

Ook worden ze via Twitter bekendgemaakt via de hashtag #PrayforOrlando. De politie geeft aan ‘onvermoeibaar hard te werken’ om de identiteiten van de slachtoffers te achterhalen.

De politie heeft inmiddels 21 van de zeker 50 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. De overgrote meerderheid van de slachtoffers is Latino-man, en tussen de 20 en 36 jaar oud. Het gebeurde namelijk tijdens een Latino-thema-avond.

Daarnaast zijn ook 53 mensen gewond geraakt, en zal het dodental wellicht nog oplopen.

Wachten

Sociale media stromen vol met emotionele berichten van familie en andere nabestaanden van slachtoffers. De politie in Orlando – er wonen slechts 270.000 mensen in de middelgrote stad –  lijkt overweldigd door het dodental van de meest fatale schietpartij in de recente geschiedenis.

Een volledig en actueel overzicht van de namen van alle slachtoffers vindt u op de website van de gemeente Orlando

De politie roept inwoners van de stad via Twitter op om te wachten met organiseren van nachtwaken en andere evenementen ter ere van de slachtoffers, omdat de politie simpelweg te weinig mankracht heeft om daar beveiliging te bieden. De politie geeft aan alle energie nodig te hebben bij het identificeren van de slachtoffers.

Naar verwachting zullen de namen van de overige 29 slachtoffers maandag en dinsdag bekend worden. Mensen die vermoeden dat ze dierbaren zijn verloren bij de aanslag, wachten in spanning in een congrescentrum net buiten Orlando, waar de politie ze op de hoogte houdt van elke nieuw identificatie.