buitenland

‘Terreurdaad’: vijftig doden na aanslag in homonachtclub Orlando

12 juni 2016

In een populaire nachtclub voor homo’s en lesbiennes in het Amerikaanse Orlando heeft zondagochtend een grootschalige gijzeling en schietpartij plaatsgevonden. Er is sprake van zeker vijftig doden en nog eens tientallen gewonden. Na enkele uren meldde de politie dat de schutter was doodgeschoten.

Rond 02.00 uur lokale tijd kwamen berichten naar buiten over een schietpartij in nachtclub Pulse, een bar in het centrum van de stad. Daar zouden op dat moment honderden mensen binnen zijn. De schutter had een machinegeweer, een handpistool en een nog niet geïdentificeerd apparaat bij zich. De politie onderzoekt of dit een explosief is.

Een van de aanwezigen zegt dat hij de dader binnen zag komen, die zonder te twijfelen het vuur opende. ‘Het ging maar door: pang, pang, pang,’ vertelt hij tegen de krant Orlando Sentinel. De clubgangers werden meteen na het openen van het vuur via Facebook opgeroepen de zaak te verlaten: ‘Maak dat je wegkomt en blijf rennen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gijzeling
De dader, geïdentificeerd als de Afghaans-Amerikaanse Omar Mateen, probeerde te ontsnappen, maar werd beschoten door een agent in burger. Hij ging weer naar binnen en gijzelde verschillende aanwezigen. Rond 05.00 uur lokale tijd besloot een arrestatieteam in te grijpen en de nachtclub binnen te gaan. Kort daarna werd de schutter neergeschoten.

Lees ook: FBI onderzoekt ‘jihadistische banden’ van dader schietpartij Orlando

De politie, die het een ‘binnenlandse terreurdaad’ noemt, zegt dat zeker vijftig mensen zijn overleden. Bovendien werden 42 mensen naar het ziekenhuis gebracht. Er wordt nog onderzoek gedaan naar aanwijzingen dat de dader banden had met jihadistische organisaties.

Op de vloer
Rosie Feba wist te ontsnappen en vertelt dat iedereen op de vloer dook na de eerste geluiden van geweerschoten. Ze zag één man met een machinegeweer die om zich heen schoot. Toen ze naar de uitgang rende nam ze een gewonde man mee naar buiten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De schietpartij, de dodelijkste in de recente Amerikaanse geschiedenis, vond plaats twee dagen nadat de Amerikaanse zangeres Christina Grimmie werd neergeschoten in dezelfde stad.  De zangeres is, vooral in Amerika, bekend van de talentenjacht The Voice.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.