buitenland

Wat weten we over de schutter in Orlando?

12 juni 2016

Er is meer bekend over de dader van de schietpartij zondagmorgen in een homobar in Orlando, waarbij zeker vijftig mensen om het leven kwamen. De FBI onderzoekt aanwijzingen dat de schutter, een Afghaanse Amerikaan, banden had met Islamitische Staat (IS).

De binnenlandse veiligheidsdienst zegt dat de schutter een Amerikaan is met Afghaanse ouders. Het zou gaan om de 29-jarige Omar Mateen. Volgens de FBI is hij moslim en heeft hij wapentraining gehad. De politie kende hem, maar Mateen had geen strafblad.

Zijn vader vertelt tegen NBC News dat Mateen onlangs ongewoon fel reageerde toen hij twee homoseksuele mannen zag zoenen in het zicht van zijn driejarige zoontje. Een terreuractie had de vader echter nooit zien aankomen, die zegt ‘in shock’ te zijn.

Trouw aan IS
De autoriteiten noemen de schietpartij en gijzeling een ‘terreurdaad’ en een ‘tragedie voor het hele land’. Volgens Amerikaanse media belde Mateen voor zijn terreurdaad naar alarmnummer 911. Hij zou hebben geroepen dat hij trouw zwoer aan Islamitische Staat (IS). Zondagavond claimde die terreurgroep de aanslag in Orlando.  De FBI zoekt nog uit of Mateen in zijn eentje opereerde, of dat hij hulp kreeg van anderen.

De man had zich in elk geval goed voorbereid toen hij om twee uur lokale tijd de homovriendelijke nachtclub Pulse inliep en om zich heen begon te schieten. De dader had een machinegeweer, handpistool en een nog nader te identificeren apparaat bij zich, dat wordt onderzocht door de explosieven opruimingsdienst. Toen de schutter de club probeerde te verlaten werd hij beschoten door een politie in burger, waarna de dader weer naar binnen ging en een aantal mensen gijzelde in het toilet.

‘Terreurdaad’: vijftig doden na schietpartij in homonachtclub Orlando 

Vijftig doden
Na een paar uur ging een speciaal arrestatieteam de club binnen. Daar werd Mateen doodgeschoten. Er vielen zeker vijftig doden en nog eens tientallen gewonden, waarmee het de dodelijkste schietpartij in de recente Amerikaanse geschiedenis is.

Vorige week publiceerde een online groep gelieerd aan Islamitische Staat (IS) nog een lijst met namen die doelwitten zouden zijn van de jihadisten. Op de lijst stonden meer dan 600 mensen uit Florida. De groep moedigde jihadisten aan om ‘wraak te nemen voor moslims’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.