Na doodsbedreigingen politiebewaking voor Duits-Turkse politici

12 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Turkse demonstranten in Ankara zijn geen fan van de Duitse politicus Cem Özdemir. Foto: AFP

Na de Duitse erkenning van de Armeense genocide zijn Duits-Turkse politici niet meer veilig. Elf parlementsleden staan sinds kort onder constante politiebewaking en worden sterk afgeraden nog naar Turkije te reizen.

Een lange lijst met doodsbedreigingen aan het adres van Duitse politici met Turkse roots heeft geleid tot noodoverleg tussen de Duitse politie en de federale recherchedienst. Die hebben besloten om vanaf afgelopen zaterdag de parlementsleden onder politiebewaking te stellen, alsmede andere veiligheidsmaatregelen te nemen waar niet verder over wordt uitgeweid.

Ook wordt politici ten strengste afgeraden om voorlopig nog naar Turkije te reizen, meldt Der Spiegel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de veiligheid van de parlementariërs niet te kunnen garanderen.

‘We zullen je vinden’
Cem Özdemir, leider van de Groene partij en een van de belangrijke stemmen in het Armenië-debat, legt tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung wat voor dreigementen hij dagelijks ontvangt. ‘Je leest dingen als; misschien zullen uw Duitse vrienden dit vergeten, maar wij niet. We vinden je overal.’

Sevim Dagdelen zegt ‘een Armeense hoer’ te zijn genoemd. Ook werd er online 100.000 euro uitgeloofd voor degene die haar een kogel door het hoofd zou schieten. Zelfs familieleden worden bedreigd na de stemming, geeft Cemile Giousouf van CDU toe.

Jelte Wiersma
Genocide? Parlement kan beter niet oordelen over historie

Onacceptabel
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière noemt de bedreigingen onacceptabel. Toch zegt hij dat de meeste van de 3,5 miljoen Duitsers met Turkse wortels ‘goede buren zijn’. Extremisten zijn ‘uitzonderingen’, aldus de minister.

De vele bedreigingen komen niet uit het niets. Nadat de Duitse Bondsdag de Armeense genocide in 1915 vorige week officieel erkende, reageerde Turkse politici woedend. Naast verwijzingen naar het Duitse naziverleden noemde onder meer de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Duits-Turkse politici ‘landverraders’. Ook zei hij dat ze een bloedtest moeten doen, om te kijken of ze wel ‘zuiver Turks bloed’ zouden hebben. Parlementariër Dagdelen roept zondag daarom op tot een inreisverbod voor de Turkse president.