Erdogan blijft vijanden beschuldigen van ‘verziekt bloed’

09 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan benadrukt dat de term 'verziekt bloed' niet racistisch bedoeld is - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat door met zijn beschuldigingen over ‘verziekt bloed’. Onder meer de Turks-Duitse parlementariërs, die de Duitse erkenning van de Armeense genocide stemden, moeten het ontgelden.

Eerder deze week zei hij al dat Duitse parlementsleden van Turkse origine bloedtesten zouden moeten ondergaan, omdat het volgens hem geen echte Turken zijn. ‘Hun bloed moet in een laboratorium worden onderzocht,’ fulmineerde Erdogan dit weekend, nadat de Duitse bondsdag besloot de Armeense genocide te erkennen.

Aandoening

Leden van de Koerdische PKK, die deze week een aantal aanslagen pleegde in Turkije, lijden volgens hem aan dezelfde aandoening. ‘Af en toe komen er mensen met verziekt bloed langs, maar onze staat leert ze altijd een lesje,’ zei Erdogan donderdag tijdens een speech in Ankara.

Lees ook Hoever kan Turkije gaan, tot EU migratiedeal opblaast?2016-05-12 00:00:27 Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during an event entitled "Domestic and national will in Turkish political History" at ATO Congress Center in Ankara, on May 12, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

‘Soms zijn het terroristen die het vuur openen op hun eigen land. Soms zijn het intellectuele en academici die hen steunen, en soms zijn het leden van het Duitse parlement die hun eigen land beschuldigen van genocide,’ luidde zijn oordeel. Hij benadrukte tijdens deze speech enkele keren dat hij ‘verziekt bloed’ niet letterlijk bedoelt: het gaat volgens Erdogan niet over een ‘biologische afwijking’ of racisme, maar is het een uitdrukking.

‘In onze cultuur is iemand met verziekt bloed iemand die zijn eigen mensen onrecht aandoet. De nationaliteit is daarbij niet van belang: in onze ogen heeft hij verziekt bloed,’ aldus Erdogan.

Ophitsen

Het Duitse parlement, en met name het Turks-Duitse parlementslid Cem Ozdemir (de Groenen) – een van de indieners van het genocidevoorstel – heeft zich inmiddels fel uitgesproken tegen de ‘openlijke hetze’ van Erdogan tegen Turks-Duitse parlementsleden, en het ophitsen van Turken die in Europa wonen.

‘Erdogan precies weet wat hij doet. Zijn bedreigingen bevestigen mijn vermoeden dat dit een poging is om het Turkse nationalisme te verspreiden onder Turkse organisaties in Duitsland,’ zegt Ozdemir, die flinke bedreigingen ontving van Turkse Duitsers na de stemming over de genocide-erkenning, in een interview met het Westfalen-Blatt.

Norbert Lammert, die de Bondsdag donderdag voorzat, zei gechoqueerd te zijn dat er ‘vooraanstaande politici’ zijn die bedreigingen jegens Turks-Duitse parlementariërs steunen. Volgens hem zal het Duitse parlement daar juridische actie tegen ondernemen.

‘Ik vind het onvoorstelbaar dat er in de 21e eeuw een democratisch gekozen leider is die zijn kritiek op parlementsleden linkt aan twijfels over hun Turkse oorsprong, en die hun bloed omschrijft als verziekt,’ aldus Lammert.

Ook Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, hekelt de ‘politieke keuzes’ van Erdogan. De Turkse president moet parlementariërs onder geen beding associëren met terroristen, schreef Schulz in een open brief aan Erdogan. Schuld verbindt echter verder geen consequenties aan zijn uitspraken.