buitenland

Merkel breidt Duitse krijgsmacht uit: wie volgt?

22 juni 2016

Bondskanselier Angela Merkel wil het Duitse defensiebudget significant gaan uitbreiden, omdat het land zich anders niet zou kunnen verdedigen. Of andere NAVO-lidstaten als Nederland dit voorbeeld zullen volgen, is twijfelachtig.

‘De lidstaten van de Europese Unie (EU) kunnen niet blijven vertrouwen op de vriendschap met de Verenigde Staten,’ zei Merkel dinsdagavond. ‘De huidige Europese Unie is niet in staat om zich te verdedigen tegen dreigingen van buitenaf.’

Een land als Duitsland, dat momenteel maar 1,2 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) besteedt aan de defensiemacht, moet toegroeien naar een budget als dat van de Verenigde Staten, vindt de bondskanselier. Amerika geeft 3,4 procent van het totale bbp uit aan de verdediging van het land.

NAVO-norm

De NAVO stelt dat ieder land minimaal twee procent van het bbp moet besteden aan defensie. Maar weinig van de EU-lidstaten voldoen aan die norm. In 2015 waren dat alleen Polen, Estland, Griekenland en Groot-Brittannië.

Lees ook Het staat er echt: de overheid is niet meer in staat om zijn meest klassieke taak – het grondgebied en de bevolking beschermen tegen een mogelijke vijand – fatsoenlijk uit te voeren. Lees verder>

Sinds de jaren tachtig voldoen de Nederlandse uitgaven aan defensie niet meer aan de NAVO-norm. In 2014 werd slechts 1,1 procent van het bbp aan defensie uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is deels het gevolg van ingrijpende bezuinigingen, die volgens minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) er zelfs voor hebben gezorgd dat de inzetbaarheidsdoelstelling niet meer haalbaar is.

Niet genoeg

Mede daarom kreeg Nederland eerder dit jaar felle kritiek van de NAVO. Uit een NAVO-rapport over de staat van krijgsmachten van de NAVO-lidstaten bleek dat ‘Nederland zich onvoldoende inzet om de krijgsmacht aan de veranderde veiligheidsomgeving aan te passen’.

Het kabinet heeft onlangs beloofd zo’n 300 miljoen euro te investeren in de krijgsmacht, maar het is twijfelachtig of dat voldoende is om de voorgaande bezuinigingsrondes op te vangen. Volgens luitenant-generaal b.d. Peter Striek is dat niet voldoende. Al in 2014 schreef hij dat, om de norm van 2 procent te halen, ‘er per jaar zeven miljard euro bij zal moeten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.