Trump over EU: ‘Waar is het eigenlijk voor nodig?’

16 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Trump denk niet dat hij een goede relatie zal onderhouden met David Cameron - Foto: AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt dat een Brexit – een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de EU – onder zijn  bewind geen invloed zal hebben op de handelsrelatie tussen het Britse eiland en de Verenigde Staten. ‘Iedereen wordt eerlijk behandeld’.

Dat zegt Trump maandag in een interview met ITV. ‘Jullie zullen zeker niet achteraan de rij staan, dat kan ik jullie verzekeren,’ zegt Trump tegen de Britten.

Kritisch

Hij spreekt daarmee de Amerikaanse president Barack Obama tegen,  die vorige maand bij een bezoek aan Londen waarschuwde voor een Brexit. Hij zei daarbij dat de Britten ‘achteraan de rij’ komen te staan bij handel met de Amerikanen, als ze bij het referendum op 23 juni kiezen voor een Brexit. Het interview met Trump ging onder meer over hoe de relatie met andere landen eruit zal komen te zien onder zijn presidentschap.

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘Establishment heeft de opmars van Trump aan zichzelf te wijten’Foto www.marcobakker.com

Trump is kritisch over de EU. ‘Ik heb vaker met de EU moeten werken, het is een heel bureaucratisch en lastig systeem. Tegen de Britten zou ik zeggen: waar heb je het voor nodig? Maar aan de andere kant, de mensen moeten het zelf beslissen,’ aldus Trump.

Relatie

Ondertussen haalt hij uit naar de Britse premier David Cameron, die koortsachtig campagne voert tegen een Brexit. Volgens Trump zouden de twee geen goede relatie hebben, als Trump verkozen wordt tot president. Eerder noemde de Britse premier hem ‘polariserend, dom en fout,’ toen Trump een voorstel deed voor een moslimban in de Verenigde Staten.

‘Ik hoop dat ik een goede relatie met hem kan onderhouden, maar daar lijkt het niet op aangezien hij niet bereid is om het probleem aan te pakken,’ zei Trump, doelend op terreur. Hij zei eerder dat hij bij een eventuele moslimban bereid is om een uitzondering te maken voor de nieuwe Londense burgemeester Sadiq Khan, zelf ook een moslim. Khan noemde de mening van Trump over de islam ‘onnozel’.

Ook dit schoot bij Trump in het verkeerde keelgat. ‘Hij kent me niet, heeft me nooit ontmoet, dus ik vind zijn uitlatingen heel onbeleefd. Zeg maar tegen hem dat ik dit ga onthouden,’ aldus Trump.