#Brussel

Deze iconische plekken waren doelwit van Salah Abdeslam

25 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Op een computer die aan terreurverdachte Salah Abdeslam zou behoren, is een lijst gevonden met mogelijke doelwitten voor aanslagen in Frankrijk. In de documenten worden vier doelwitten genoemd.

Dat meldt de Franse zender BFMTV.

9/11

De computer werd gevonden in het appartement in Vorst, waar de politie op 15 maart Mohamed Belkaid doodschoot.

De doelwitten die in de lijst worden genoemd zijn de Parijse zakenwijk La Défense, de luchthaven van Toulouse, de haven van Marseille, en het Europees Parlement in Straatsburg. Onderzoekers vermoeden dat de computer van Abdeslam is.

Lees ook De vele sporen die terrorist Salah Abdeslam naliet2014-07-18 20:00:31 (FILES) In this photogaph taken on July 18, 2014, Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar. Al-Qaeda launched a new branch to "wage jihad" in South Asia as it sought September 4, 2014 to invigorate its waning Islamist extremist movement, but experts said it would struggle to gain traction with India's Muslims. Al-Qaeda once attracted jihadists from around the world to training camps on the Afghan-Pakistan border, but has seen its global influence eclipsed by the Islamic State (IS) jihadist group fighting in Iraq and Syria. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA/FILES

Daarnaast wordt ook beschreven hoe de aanslagen kunnen worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn een drone-aanval, en een aanval met gekaapte vliegtuigen á la 9/11. Deze technieken worden genoemd bij de aanvallen op La Défense en de haven van Marseille.

Bij de andere doelwitten worden specifiek zelfmoordaanslagen en massa-schietpartijen genoemd. De onderzoekers vinden de doelwitten zelf echter interessanter dan de modus operandi.

Koolwaterstof

De doelwitten doken in januari al op in de Franse media. France 3 Midi-Pyrénées publiceerde toen een lijst van zeven mogelijke doelwitten. Behalve de vier hiervoor genoemde doelwitten, noemde de zender ook nog het Musée Européen in Rijsel, de brug van Saint-Nazaire en een zone voor de opslag van koolwaterstof in zuid-Lyon. Deze informatie was afkomstig uit een gelekt document van de Franse militaire inlichtingendienst.

Abdeslam, de enige overlevende dader van de aanslagen in Parijs, zit nog altijd in de Franse gevangenis Fleury-Mérogis, in afwachting van het verdere proces.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.