De hevige strijd om Londen gaat tussen twee uitersten

04 mei 2016Leestijd: 3 minuten
Goldsmith en Khan lijken twee uitersten maar willen allebei de huizencrisis aanpakken Foto: AFP

Bijna zes miljoen Britten en Europeanen in Londen mogen donderdag stemmen voor een nieuwe burgemeester. De race gaat tussen twee uitersten: een rechtse, multimiljonair die voor een Brexit is, en een sterk linkse ‘radicale’ moslim.

De termijn van de uitgesproken Boris Johnson komt binnenkort ten einde, en er zijn in totaal twaalf kandidaten voor de burgemeestersvacature in Londen. Vooral de strijd tussen de steenrijke conservatief Zac Goldsmith en de Brits-Pakistaanse Labourpoliticus Sadiq Khan is spijkerhard.

De twee parlementariërs vlogen elkaar de afgelopen maanden vaak in de haren, vooral tijdens debatten. Links en rechts werden veel onderhandse beledigingen over komaf, etniciteit en geloof uitgedeeld. Er staat dan ook veel op het spel voor de grootste stad van Europa, met meer dan acht miljoen inwoners. Wie zijn deze kandidaten eigenlijk, en wat zijn hun plannen met Londen?

Veiligheid

2016-05-03 08:55:09 Britain's Labour party candidate for London Mayor Sadiq Khan, speaks to supporters during a campaign event at the Royal Festival Hall in London on May 3, 2016. Londoners choose their new mayor on May 5, 2016, after a straight fight between rival candidates Zac Goldsmith and Sadiq Khan dominated by negative campaigning. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'NSadiq Khan is een ‘gematigde socialist’, en is populair onder veel liberale jongeren in Londen. Khan legt zelf de nadruk op het feit dat hij een ‘gewone’ Londenaar was, als zoon van een buschauffeur die is opgegroeid in Tooting, een van de armere gebieden in Londen.

Een van de belangrijkste verkiezingsthema’s is het oplossen van de huizencrisis in de Britse hoofdstad. De woningprijzen in Londen zijn in de laatste tien jaar met bijna 30 procent gestegen, de gemiddelde prijs van een huis in de hoofdstad is 500.000 pond (630.000 euro). Om de problemen op de woningmarkt op te lossen belooft Goldsmith vanaf 2020 50.000 huizen per jaar te bouwen, terwijl Khan wil zorgen dat Londenaars voorrang krijgen op nieuwe huizen, in plaats van buitenlandse investeerders.

Ook de terreurdreiging en veiligheid op straat staan hoog op de agenda. Daarbij richten de kandidaten zich vooral op de projecten die het radicaliseren van jonge moslims moeten voorkomen. Khan kan de eerste islamitische burgemeester van Londen worden en de politicus neemt het dan ook vaak op voor de 800.000 moslims die in Londen wonen.

‘Radicaal’

2016-05-03 17:32:19 epa05288727 London Mayor Boris Johnson (L) and British Prime Minister David Cameron (R) join Conservatives' mayoral candidate Zac Goldsmith (C) during a campaign rally in Richmond, London, Britain, 03 May 2016. Mayoral elections in London are to be held on 05 May 2016. EPA/WILL OLIVERZac Goldsmith is vooral bekend om zijn enorme rijkdom. Goldsmith is een van de rijkste kamerleden, die meer dan anderhalf miljard erfde van zijn vader. Via een fonds van zijn vader verdient Goldsmith naar schatting bijna 6,3 miljoen euro per maand.

Volgens Goldsmith gaat Khan daarin veel te ver. De conservatieve politicus beticht Khan ervan ‘vrienden met terroristen’ te zijn, omdat Khan in het verleden zou hebben gesproken op evenementen waarbij ‘radicale’ moslims betrokken waren.

Maar ook Goldsmith wordt beschuldigd samen te spannen met extremistische moslims. Zo is hij goed bevriend met Imran Khan, een Pakistaanse politicus die het heeft opgenomen voor de Taliban en beweert dat Israëlische politici het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten bepalen.

Brexit

Het EU-referendum dat op 23 juni wordt gehouden speelt ook een grote rol bij de burgemeestersverkiezingen. Zac Goldsmith en Peter Whittle, de kandidaat van de United Kingdom Independence Party (UKIP) zijn de twee meest uitgesproken Brexit-campagnevoerders van de kandidaten.

In Londen wil zo’n 60 procent van de Britten dat Groot-Brittannië in de EU blijft. Dat komt onder meer door het feit dat ruim twee miljoen Europeanen in de Britse hoofdstad wonen. Bijna 600.000 Londenaren uit EU-lidstaten hebben zich aangemeld om te stemmen op donderdag.

‘Het Britse EU-lidmaatschap is van groot belang voor alle Londenaren,’ zegt Khan tegen de krant London Evening Standard. ‘Door een Brexit komen honderdduizenden banen op het spel te staan en zal Londen een stuk minder veilig zijn.’

Populariteit

Het lijkt erop dat Khan donderdag de overwinning pakt. Volgens bijna alle peilingen heeft Khan een grote voorsprong op Goldsmith, hoewel de populariteit van de socialistische parlementariër wel kan worden beïnvloed door het antisemitismeschandaal waar zijn partij door wordt geplaagd.

Bovendien zaten de opiniepeilers er bij de uitslag de algemene verkiezingen in 2015 flink naast, dus er kan nog van alles gebeuren op donderdag.