buitenland

Akkoord over stakingen: keert de rust terug in België?

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De chaos in België lijkt enigszins bedaard. Zo heeft de Belgische minister van Justitie een akkoord ondertekend met de meerderheid van de stakende cipiersvakbonden.

2016-05-17 00:00:00 A demonstrator reacts during a protest of prison guards on May 17, 2016 in Brussels. Walloon and Brussels prisons employees are on a strike for more than 3 weeks for extra pay, additional staff and better working conditions. / AFP PHOTO / BELGA / THIERRY ROGELees ook: Staking cipiers in Belgische gevangenissen is ‘levensgevaarlijk’

De leden van verschillende vakbonden staken al langere tijd uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van het Belgische kabinet. Vooral de staking van cipiers zorgde voor problemen. Zo overleed een gedetineerde in de gevangenis van het Waalse Lantin in een vechtpartij, nadat de gevangenen al dagen in enorme chaos hadden geleefd.

Onrust

Koen Geens, de minister van Justitie, besloot de hervormingen in het gevangeniswezen door te voeren. De meeste vakbonden gingen uiteindelijk akkoord, maar twee van de zes weigeren nog steeds mee te werken. Geens hoopt dat het akkoord ervoor kan zorgen dat de rust in België terugkeert.

In verschillende gevangenissen zullen de stakingen worden doorgezet, volgens Belgische media. De afgelopen weken zette de Belgische overheid politieagenten in de situatie in gevangenissen te beheersen.

Nationale betoging

Vorige week kwam de onrust in België tot een hoogtepunt toen dienduizenden Belgen de straat op gingen in Brussel. Deze ‘nationale betoging’ verliep op zich rustig, maar eindigde toch in vechtpartijen waarbij politieagenten zelfs werden belaagd met stenen en dranghekken.

Daarnaast staakten veel werknemers in de Belgische publieke sector wekenlang. Op dinsdag wordt weer een nationale staakdag gehouden, waarbij vooral leeraren en werknemers in de transportsector het werk neer zullen leggen. De Belgen protesteerden tegen de hervormingen van de huidige regering-Michel, die onveilig zouden zijn en de druk op ambtenaren en werknemers van overheidsbedrijven ernstig zouden verhogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.