België: gevangenisdirecteur noemt staking cipiers levensgevaarlijk

18 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De cipiers staken al meer dan drie weken Foto: AFP

De al drie weken durende staking van Belgische cipiers loopt steeds verder uit de hand. Nadat de protesten tegen bezuinigingen dinsdag uitmondden in vandalisme, groeit ook de onrust binnen de Belgische gevangenissen. Daarbij is dinsdagavond een dode gevallen.

In de gevangenis van het Waalse Lantin overleed dinsdagavond een gedetineerde nadat een medegevangene hem neerstak met een plastic mes. De twee gingen met elkaar op de vuist op de psychiatrische afdeling.

merkplasLees ook: Enorme ravage na gevangenisoproer België

Effect

De staking zorgt voor grote problemen in de gevangenis van Lantin, waar zo’n 250 gedetineerden zitten. ‘We verkeren in een levensgevaarlijke situatie,’ zei gevangenisdirecteur Marc Brisy afgelopen weekend in de Franstalige krant La Meuse.

Alaink Onkelinx, een Waals parlementslid, zette maandag foto’s op Twitter van de ravage die door gevangenen is aangericht in Lantin. De afbeeldingen tonen een chaotische buitenplaats en verwoeste cellen, waarvan een zelfs in brand is gestoken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Belgische vakbonden steunen de stakende cipiers nog steeds. Ze zijn het niet eens met de nieuwe bezuinigingen en de hervormingen in het gevangeniswezen. De stakers eisen meer mankracht en betere middelen bij het uitoefenen van hun werk.

Door de staking moesten politieagenten worden ingezet als cipiers. Dit terwijl bij de politie al sprake is van onderbezetting vanwege de toegenomen terreurdreiging en de migrantencrisis.

Vastberaden2016-05-17 00:00:00 This photo taken on May 17, 2016 at the Belgium Justice Minister Geens' office in Brussels shows damage caused during a protest of prison guards. Walloon and Brussels prison employees are on a strike for more than 3 weeks for extra pay, additional staff and better working conditions. / AFP PHOTO / BELGA / THIERRY ROGE

Dinsdagochtend bestormden de cipiers het kantoor van de minister van Justitie en richtten daar enorme vernielingen aan. Koen Geens, de minister van Justitie, uitte zijn ‘diepe verontwaardiging’ in een bericht op zijn Facebook-pagina.

Het ministerie lijkt niet van plan de bezuinigingen af te blazen. ‘Meer dan ooit ben ik vastberaden om de hervorming, in akkoord met regering en parlement en in overleg met de vakbonden, door te voeren,’ aldus Geens.