buitenland

AfD en Duitse moslimraad met ruzie uit elkaar na Hitler-vergelijking

23 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De partij Alternative für Deutschland (AfD) en het koepelorgaan van islamitische organisaties Zentralrat der Muslime in Deutschland zijn maandag ruziënd uit elkaar gegaan. De twee partijen waren bijeen om de wederzijdse vijandigheid te temperen en ‘het gesprek aan te gaan’.

AfD-leider Frauke Petry brak het gesprek in een hotel in Berlijn na ongeveer anderhalf uur boos af, schrijven Duitse media, die haar ervan betichten in de slachtofferrol te kruipen.

 Verontwaardigd

Het gesprek begon met een handdruk,  maar werd voortijdig beëindigd. ‘We moesten verwijten aanhoren dat we steeds dichter opschuiven naar het Derde Rijk,’ zei een verontwaardigde Petry buiten tegen aanwezige journalisten. Voorzitter Aiman Mazyek van de moslimraad en initiatiefnemer van de bijeenkomst herhaalde zijn eerdere bewoordingen, namelijk dat de AfD, een steeds populairder wordende partij, een ‘groot gevaar’ vormt voor Duitsland. De twee woordvoerders deden op aparte verdiepingen van het hotel hun verklaringen.

Lees ook Afshin Ellian: ‘AfD doorbreekt morele superioriteit van Duitse elite’Foto www.marcobakker.com

De AfD wil onder meer de bouw van moskeeën en minaretten stremmen. Ook zien ze de hoofddoek het liefst uit het straatbeeld verdwijnen. De zin ‘de islam hoort niet bij Duitsland’ werd drie weken geleden in het AfD-partijprogramma opgenomen.

Omstreden

Naar aanleiding van dit nieuws deed Mazyek in midden april de verklaring dat ‘voor het eerst sinds het einde van de nazi-heerschappij een partij een complete geloofsgemeenschap in diskrediet brengt en existentieel bedreigt’.

Mazyek zou er maandag bij Petry op hebben aangedrongen de omstreden zin uit het partijprogramma te verwijderen. ‘Een dergelijke eis is geen basis voor een goed gesprek,’ aldus Petry. Ze omschreef de houding van de moslimorganisatie als ‘een beetje arrogant’.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.