Zo wil AfD het Merkel in 2017 moeilijk maken

01 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De leider van het AfD, Frauke Petry, tijdens het partijcongres. Foto: AFP

Tweeduizend leden van de rechtse politieke partij Alternative Für Deutschland (AfD) zijn zondag een partijprogramma overeengekomen. Een strenge anti-islam koers moet bij de parlementsverkiezingen in 2017 de sleutel tot succes worden.

‘De islam hoort niet bij Duitsland,’ zo opent het eerste hoofdstuk van het partijprogramma. Maatregelen die de partij onder meer wil nemen: een verbod op minaretten, op de traditionele gebedsoproep en op volledige sluiers. Ook moeten imams in het vervolg worden opgeleid aan Duitse universiteiten.

Opschuiven naar het midden
Toch blijkt uit het hoofdstuk over de islam ook dat de rechtse partij kiezers uit het politieke midden wil aantrekken. Er wordt benadrukt dat godsdienstvrijheid een belangrijk goed is, en dat ‘veel moslims geïntegreerde en geaccepteerde leden van de maatschappij zijn’.  Andere partijpunten zijn een vertrek uit de Euro, een minder belangrijke rol voor kernenergie en meer referenda.

Het opstellen van partijbeginselen is voor de jonge politieke partij een belangrijke stap naar de parlementsverkiezingen in 2017. Politiek wetenschapper Sebastian Friedrich zegt tegen nieuwssite Politico dat de partij dan niet alleen Duitsers wil bereiken die normaal niet gaan stemmen, maar juist ook kiezers van de twee grote partijen, SPD en CDU. Uit een peiling op zondag blijkt dat AfD op dit moment de derde partij van het land zou worden.

Migratiecrisis
AfD werd drie jaar geleden opgericht, maar had nog geen officiële partijbeginselen. In de eerste jaren richtte de partij zich vrijwel alleen op de Europese Unie en de Griekse schuldencrisis, waar het zeer kritisch over de Duitse rol was.

Duitsland-correspondent Bertus Bouwman: Alternative für Deutschland duikt in het gat rechts van Merkel

Maar sinds het moment dat Frauke Petry afgelopen zomer de macht overnam, roerde het AfD zich vooral in het debat over de migratiecrisis. De partij had felle kritiek op het optreden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en eiste harde maatregelen om het aantal migranten te verlagen. Petry zei dat in geval van nood wapens moeten worden gebruikt tegen asielzoekers die de grens illegaal oversteken.

Bij deelstaatverkiezingen begin dit jaar bleek die aanpak vruchten af te werpen. In Saksen-Anhalt haalde het AfD bijna een kwart van de stemmen en kwam ook in Rijnland-Palts en Baden-Württemberg ruimschoots boven de 10 procent uit.