Genève trekt zich niets aan van Turkse censuur

26 april 2016Leestijd: 2 minuten
De Zwitserse fotograaf Demir Sönmez poseert in Genève voor de foto die Turkije weg wilde hebben - Foto: AFP

Zwitserland heeft lak aan de censuur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse regering klaagde over een foto-expositie bij het kantoor van de Verenigde Naties in Genève en vroeg om de verwijdering van een specifieke foto, maar Zwitserland weigert.

De foto blijft gewoon hangen op het centrale plein voor het Europese VN-hoofdkwartier. Dat zei Guillaume Barazzone, wethouder in Genève, dinsdag. ‘Genève en Zwitserland staan garant voor de vrijheid van meningsuiting’. De Turken vroegen Genève maandag de foto weg te halen.

Protest

De expositie wordt onder meer gesponsord door Reporters Without Borders, een ngo voor journalistiek en persvrijheid. De foto toont een protest tegen Erdogan. Op het spandoek van een van de demonstranten is de vijftienjarige Berkin Elvan, een jongen die omkwam na de anti-Erdogan-protesten in het Gezi-park in Istanbul, te zien.

Lees ook Door heel Europa bedreigt Erdogan zijn criticiTURKEY LIBYA DIPLOMACY

Elvan werd geraakt door een bus met traangas, die door politieagenten werd gegooid. Hij lag 269 dagen lang in coma en overleed in maart 2014. Elvan wordt door de oppositie van Erdogan gebruikt als symbool voor de hardhandigheid van de politie.

Spandoek

De fotograaf is Demir Sönmez, die een Koerdisch-Armeense achtergrond heeft maar al sinds 1980 in Zwitserland woont en werkt. Sönmez wil met de foto naar eigen zeggen de ‘verschillende worstelingen van het Turkse volk’ blootleggen.

Op de foto wordt Erdogan verantwoordelijk gesteld voor de dood van Elvan. Naast het portret van de jongen staat op het spandoek de tekst: ‘Ik heet Berkin Elvan: de politie heeft me op bevel van de Turkse minister-president gedood’. Erdogan was toen nog premier. De Turkse consul vroeg de Zwitsers de afbeelding weg te halen, maar de Zwitsers weigeren dat te doen.