buitenland

Protesten Turkije laaien op door dood 15-jarige jongen

12 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De gemoederen in Turkije zijn opnieuw hoog opgelopen. Dinsdag overleed een vijftienjarige jongen aan de gevolgen van ernstige verwondingen die hij opliep bij een demonstratie vorig jaar juni. Bij de begrafenis van Berkin Elvan kwamen woensdag tienduizenden Turken samen.

De Turkse tv zond de begrafenis rechtstreeks uit. Volgens de krant Hürriyet is de situatie rond de plechtigheid gespannen.

Pepperspray

Tijdens de begrafenis riep de menigte leuzen als ‘Tayyip moordenaar‘ – daarbij verwijzend naar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan  – en ‘fascistische regering’. Zijn kist werd gedragen door buurten in de stad Istanbul, waar de familie van Elvan woont.

De bekendmaking van de dood van de jongen veroorzaakte de afgelopen dagen in het hele land nieuwe protesten tegen het bewind van Erdogan. Demonstranten vielen eerder al een politiewagen aan. Agenten reageerden door te spuiten met pepperspray.

Granaat

De jongen was in juni onderweg naar de bakker toen hij een traangasgranaat tegen zijn hoofd kreeg. De laatste weken was zijn gezondheid steeds slechter geworden. Op den duur woog hij volgens een dokter nog maar 15 kilo.

Hoewel hij op geen enkele manier deelnam aan de protesten, werd hij door de Turken als een symbool gezien voor het stevige optreden van de oproerpolitie. Door de rellen van vorig jaar, die het hevigst waren rond het Gezi-park in Istanbul, kwamen, inclusief de jongen, acht personen om het leven.

Een grote menigte rouwt om de dood van Elvan – bron: Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.