Comebackplan Sanders: eerst Wisconsin, dan New York

05 april 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders wil de strijd tegen Hillary Clinton nog niet opgeven. Voor een echte kans op de nominatie is winst in Wisconsin pure noodzaak voor de socialistische politicus.

Op het oog lijkt de campagne van Bernie Sanders uitstekend op gang. Sanders won zes van de laatste zeven voorverkiezingen, spreekt door het hele land jonge kiezers aan met zijn progressieve idealen en haalde in maart opnieuw meer geld op dan Clinton. Omdat hij zijn overwinningen behaalde in relatief kleine staten, ligt de 74-jarige senator uit Vermont nog steeds ver achter op topfavoriet Clinton.

TussenstandHillary Clinton: 1.243 gedelegeerden (en 469 supergedelegeerden)
Bernie Sanders: 980 (en 31 supergedelegeerden)
Nodig voor meerderheid: 2.383

Inhaalrace
De voorverkiezingen in Wisconsin (5,7 miljoen inwoners, grotendeels blank) dinsdag zijn interessanter voor Sanders, die de afgelopen dagen volop campagne voerde in de staat.

Een overwinning in Wisconsin kan andermaal onderstrepen dat Clinton niet de onverslaanbare kandidaat is die ze bij voorbaat wel leek. Sanders valt zijn concurrent de laatste weken hard aan, op het geven van betaalde speeches voor grote banken en op het ontvangen van donaties van oliebedrijven.

‘Medelijden’
Het leidde tot flinke irritatie bij de oud-minister van Buitenlandse Zaken. ‘Ik heb medelijden met de jonge mensen die dit allemaal geloven,’ zei Clinton in Meet the Press.

Zijn strategie om de race harder te maken en Clinton neer te zetten als een machtspoliticus lijkt hem vooralsnog te helpen: in Wisconsin heeft Sanders in de peilingen een voorsprong genomen op Clinton.

Noodzaak
Winst is voor zijn campagne pure noodzaak, al zal een overwinning het gat niet zomaar dichten. De gedelegeerden worden bij de Democratische voorverkiezingen (in Wisconsin 86) proportioneel verdeeld, waardoor Sanders met grote marges moet blijven winnen om Clinton nog in te kunnen halen.

Derk Jan Eppink: Blunderen en schitteren tijdens de campagne

Misschien nog wel belangrijker: winst in Wisconsin verbetert de vooruitzichten voor Sanders in de staat New York, die op 19 april aan de beurt is. New York is de staat waar Clinton woont en waar Sanders werd geboren: beide willen die staat ten koste van alles binnenhalen.