#Brussel

Jihadist belt moeder: blijf weg van drukke plaatsen

08 april 2016Leestijd: 2 minuten

De politie in Antwerpen staat sinds woensdag op scherp vanwege een verontrustend gerucht. Een Belgische Syriëganger zou zijn moeder telefonisch hebben gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag in de Vlaamse stad.

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Elian: Ondanks terreurdreiging bleef België politiek verdeeld

Het telefoontje, waarin de Belg zijn moeder op het hart drukt weg te blijven uit drukke plekken als winkelstraten en bioscopen, zou erop kunnen wijzen dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) van plan is een aanslag in Antwerpen te plegen. De identiteit van de moeder van de Syriëganger is bekend bij de politie, wat erop wijst dat het gaat om meer dan zomaar een gerucht.

Dagelijkse kost

Wouter Bruyns, een woordvoerder van de lokale politie, zei tegen Het Nieuwsblad dat de politie ‘zeer ernstig’ naar het bericht zal kijken. Hij meldde wel dat terreurgeruchten in tijd van verhoogde dreiging ‘bijna dagelijkse kost zijn’.

De Belgische politie staat, zeker sinds de aanslagen in Brussel van 22 maart, op scherp. Een van de terroristen die direct betrokken was bij de explosies, bijgenaamd ‘de man met het hoedje’, is nog steeds op de vlucht.

De opsporingsdiensten in Brussel publiceerden op donderdag een reconstructiefilmpje van de route die de terrorist na de aanslag volgde. Met satelliet- en bewakingsbeelden zette de politie de video in elkaar, hopend op meer tips over de voortvluchtige.

Onhandig

Lees alles over de aanslag op Zaventem en de nasleep in de Belgische hoodstadElsevier dossier #BrusselBron: EPA

Na de aanslagen in Parijs en Brussel is gebleken dat bepaalde buurten in België, zoals het beruchte Molenbeek, ware ‘jihadi-broedplaatsen’ zijn. De Belgische veiligheidsdiensten hebben hun handen vol aan het bestrijden van terreur en het vervolgen van terroristen.

Het is onzeker of de Belgische politie bestand is tegen de internationale druk. Zo geeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan dat bijscholing voor de politie hard nodig is. Mede door de onhandigheid van de agenten vinden dagelijks gemiddeld zeven botsingen met politievoertuigen plaats.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.