Italië wil Turkije-achtige deal met Afrikaanse landen

05 april 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten in de haven van Sicilië na een reddingsoperatie van de Italiaanse kustwacht - Foto: AFP

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano wil dat er meer samenwerking komt met Noord-Afrikaanse landen om de migratie naar Europa via Italië te beteugelen. Hij vraagt de EU daarbij om hulp.

Er moeten meer deals komen tussen de EU en Afrikaanse landen die een grote bron van herkomst van veel migranten zijn, zegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken in een interview met The Financial Times.

Moeilijk

Verreweg de meeste migranten die via de Middellandse Zee de Italiaanse kust bereiken zijn afkomstig uit Afrikaanse landen. Italië heeft al een paar deals over terugname met een aantal Noord-Afrikaanse landen. Maar Alfano, minister sinds 2013, pleit voor EU-brede deals met die landen om de migratiestroom tegen te gaan, vergelijkbaar met het recent gesloten akkoord tussen de EU en Turkije, wat nu haperend op gang begint te komen.

Volgens Elsevier Syp Wynia: ‘Zonder Turkije zijn Syriërs niet te stoppen voor EU’ Syp Wynia

Net als bij die deal, wil Alfano dat de EU herkomstlanden in Afrika geld biedt in ruil voor het terugnemen van hun eigen migranten en het stoppen van de continue migratiestroom. Hij vreest dat migranten in toenemende mate via Italië de EU zullen binnenkomen, nu de zeeroute vanuit Turkije via Griekenland is afgesneden. In het eerste kwartaal 2016 is het aantal migranten dat in Italië aankwam ook gestegen met 80 procent ten opzichte van het jaar 2015.

Als het terugsturen niet werkt, dan zal de gehele politieke agenda van EU-president Jean-Claude Juncker falen, denkt Alfano. ‘Als Syrische migranten niet in Turkije willen blijven, zullen ze omreizen en hier komen via Libië,’ zegt hij. ‘We hebben nog geen bewijs dat dit gebeurt, maar we houden het in de gaten’. Libië heeft geen centrale regering, en hij hoopt dat wanneer dat wel het geval is, het land hard zal optreden tegen mensensmokkelaars. Vorig jaar zette Italië op eigen houtje 15.000 mensen uit, ongeveer 10 procent van het gehele aankomstaantal.

Appartementengebouw

Italië heeft tevens gesprekken gevoerd met Albanië, omdat de route via dat land ook een alternatief is voor de Turkije-Griekenland-route. De Italianen vestigen ook de hoop op nieuwe plannen voor Europese herverdeling van asielzoekers, maar tot dusver zijn er slechts 500 van de migranten die in Italië zitten herverdeeld over andere lidstaten. ‘Ongeveer één flat dus,’ spreekt Alfano cynisch.

Lees ook EU: Europees asielstelsel met verdeelsleutelMigrants sit by a bonfire at their makeshift camp at the northern village of Idomeni, at the Greek-Macedonian border, on April 5, 2016. An enormous and complex logistical operation involving thousands of EU and other officials was launched on April 4 to ship migrants from Greece back to Turkey under a controversial accord between Brussels and Ankara. In the first wave of deportations, around 200 mostly economic migrants from Pakistan, Bangladesh and other countries were sent back to Turkey aboard chartered Turkish ferries sailing from the Greek islands of Lesbos and Chios. / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Of een deal met herkomstlanden in Afrika succesvol zou blijken, is nog maar de vraag. In het verleden is er vaker gepoogd om dergelijke deals op te zetten, maar de welwillendheid om migranten terug te nemen was er vaak niet.

Afgelopen najaar richtte de EU bijvoorbeeld een noodfonds op waarin 3,6 miljard euro werd gestort voor landen in Afrika. In ruil voor het geld beloven de Afrikaanse landen een actievere houding in het tegengaan van illegale migratie en het terugnemen van migranten uit de EU. Vooral op het laatste punt is gebleken dat Afrikaanse landen doorgaans weinig moeite doen om in Europa uitgeprocedeerde asielzoekers weer terug te nemen.