Griekenland zet migranten op boot naar Turkije

04 april 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten op de boot terug naar Turkije - bron:AFP

De Grieken zijn begonnen met het terugsturen van migranten naar Turkije, zoals is afgesproken in het migratieakkoord tussen Brussel en Ankara. Twee passagiersschepen met asielzoekers vertrokken maandag in alle vroegte vanaf het eiland Lesbos.

De boten hadden als bestemming de Turkse havenstad Dikili.

Oproerpolitie

Het vervoer van de migranten is zonder problemen verlopen, hoewel volgens CNN wel demonstranten en Griekse politieagenten op de kade stonden. De Amerikaanse tv-zender zag geen vrouwen en kinderen aan boord, alleen maar mannen.

De meeste migranten zijn afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerder van het Europese grensagentschap Frontex. Voor elke migrant was er een begeleidende Frontex-agent in burger. Om onrust te voorkomen op de boten waren er ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord van de schepen.

Herkomstlanden

De Griekse autoriteiten vrezen dat er veel verzet bestaat onder de gefrustreerde migranten, omdat die willen voorkomen dat zij worden teruggestuurd naar het Midden-Oosten. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ali is dat juist: alle niet-Syrische migranten worden uiteindelijk teruggestuurd naar de landen van herkomst. Syriërs worden geregistreerd, en in kampen verspreid over Turkije geplaatst.

Intussen is het eerste schip al in de Turkse haven aangekomen, meldt persbureau Reuters. Het terugsturen is onderdeel van het akkoord dat Turkije en de EU hebben gesloten om de toestroom van vluchtelingen en migranten te stoppen. De Turken zijn bereid alle migranten terug te nemen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen.

In ruil daarvoor nemen de Europese landen ruim 70.000 Syrische vluchtelingen over van Turkije. Overigens nemen elke dag nog honderden migranten de boot naar Griekenland, maar de aantallen zijn een stuk lager, nadat de 28 EU-lidstaten en Turkije een akkoord zijn overeengekomen.