Erdogans aanval op kritische pers duurt voort met celstraffen

28 april 2016Leestijd: 2 minuten
Demonstranten rondom de rechtzaak tegen de hoofdredacteur van het Erdogan-kritische Cumhuriyet. Foto: EPA

Terwijl Turkije in veel Europese landen probeert de persvrijheid in te perken, blijkt donderdag nog maar eens hoe gevaarlijk de situatie al is voor journalisten in het land. Twee Turkse columnisten van een Erdogan-kritische krant werden in Istanbul tot twee jaar cel veroordeeld.

Reden voor de veroordeling was het publiceren van een Mohammed-cartoon afkomstig uit het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, zei de advocaat van Hikmet Cetinkaya and Ceyda Karan tegen persbureau AFP. De cartoons verschenen in de eerste editie van Charlie Hebdo nadat er een terreuraanslag was gepleegd op het kantoor van het tijdschrift. Met het afdrukken van de cartoon zou de krant Cumhuriyet ‘religieuze waarden hebben beledigd’.

Cumhuriyet had een verkleinde versie van deze Mohammed-cartoon gepubliceerd. Foto: AFP

Dilan Yeşilgöz: Erdogan wil een staat binnen een staat creëren

‘Open provocatie’
Na de uitspraak van de rechter zouden de eisers ‘Allah Akbar’ – Allah is groot – hebben geschreeuwd, volgens Cumhuriyet. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei eerder al dat het publiceren van cartoons met daarin de Islamitische profeet een ‘open provocatie’ is.

Cumhuriyet is een krant die openlijk strijdt tegen de islamitische regering van president Recep Tayyip Erdogan. Zo hangt ook de hoofdredacteur en een redactiechef een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor het onthullen van staatsgeheimen in de krant.

Erdogans censuuracties verspreiden zich door heel Europa

Umar
De Turkse overheid doet er de laatste tijd alles aan om kritische journalisten de mond te snoeren. Naast invallen bij mediaorganisaties worden ook op grote schaal journalisten opgepakt. Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten zaten aan het einde van 2015 zeker 14 journalisten voor langere tijd vast in de Turkse gevangenis.

Afgelopen week werd ook de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije aangehouden omdat ze Erdogan op Twitter zou hebben beledigd. Umar zit momenteel niet in de gevangenis, maar mag het land niet verlaten. Donderdag gaf ze aan dat ze haar Turkse nationaliteit wil opgeven.